SOS Racisme demana no criminalitzar els col·lectius d'immigrants àrabs
17 de març de 2004 a les 0:00Entitats socials i veïnals, sindicats i partits polítics, han donat a conèixer el manifest Per una lluita activa contra el racisme i la xenofòbia, on mostren una profunda preocupació per possibles brots de violència derivats d’una criminalització del col·lectius immigrants d’origen àrab arran dels atemptats de Madrid.
La portaveu de SOS Racisme Catalunya, Núria Vives, explicava que el manifest demana "no generalitzar ni confondre Al Qaeda amb el conjunt de la població d’origen àrab i pakistanès que viu a Catalunya. Fins ara no s’han produïts incidents greus, però si detectem un canvi de percepció social vers el col·lectiu de població marroquina resident al nostre país, producte del clima de psicosi creat pels atemptats als trens de rodalies a Madrid".
SOS Racisme espera que la lluita contra el terrorisme no derivi cap a la retallada de drets, tal com ha succeït als Estats Units, i demanen al govern central un missatge públic transmetent tranquil·litat a la ciutadania.
L’escola continua sent un dels fronts de lluita contra el racisme, "fent-se necessari més que mai el foment d’una actitud crítica davant el mitjans de comunicació. SOS Racisme considera que la desinformació és perjudicial per la convivència per que afavoreix la creació d’estereotips sobre el món islàmic en lloc d’explicar el context general d’on sorgeix el terrorisme internacional. Per això denunciem la política d’intoxicació duta a terme els darrers quatre anys sobre el tema de la immigració, amb missatges molt negatius que la relacionen directament amb la delinqüència i afavoreixen conductes racistes".
SOS Racisme demana al nou govern de l’Estat que revisi les polítiques d’immigració i es treballi en la direcció de reconèixer el dret de vot als immigrants, un dret recomanat pel Parlament Europeu.
Les entitats promotores del manifest han iniciat una ronda de reunions amb representants de les administracions públiques i mantenen obert el període d’adhesions al manifest fins el proper 30 de març. S’ha creat un dispositiu informatiu per poder denunciar, i actuar en conseqüència, qualsevol acte de violència racista i xenòboba.
SOS Racisme té ubicada la seva seu al carrer Bou de Sant Pere, 3, de Barcelona. El telèfon de contacte és el 93.301.05.97 i la pàgina web www.sosracisme.org.