Srebrenica. Memòria d'un genocidi.
17 d'octubre de 2011 a les 0:00L'Ateneu acull l'exposició Srebrenica. Memòria d'un genocidi, 40 fotografies del fotoperiodista Alfons Domínguez que relaten la marxa per la memòria feta per activistes, supervivents de la massacre i familiars dels milers d'homes i dones assassinats impunement en un dels fets més foscos i vergonyants de la història recent d'Europa. L'exposició es pot visitar fins al 22 d'octubre.
L’11 de juliol de 1995, unitats de l’Exèrcit de la República Srpska (Serpska) i paramilitars, sota el comandament del general Ratko Mladic, van assassinar més de vuit mil persones a l’enclavament bosnià que prenia el nom de la seva població principal: Srebrenica. Aquest enclavament era una de les zones que l’ONU, en el decurs de la guerra de Bòsnia, havia declarat zones segures i hi havia un destacament d’uns 400 cascos blaus, que no van fer res per protegir la població civil, a la qual suposadament protegien.
Srebrenica va simbolitzar els crims de guerra contra la població civil, la sistemàtica neteja ètnica amb l’assassinat dels homes en edat militar i la violació de dones, la vigència del feixisme i el cinisme de les grans potències. Quinze anys després, el juliol de 2010, una riuada d’activistes pels drets humans de tot el món acompanyaven les víctimes d’aquell genocidi, familiars dels que va ser assassinats, en una marxa que culminava en l’enterrament de les restes d’unes 800 de les persones que hi van morir i que es trobaven en diverses fosses comunes.
L’exposició del fotoperiodista Alfons Domínguez documenta aquesta marxa per la memòria, iniciada a Belgrad, i que continua a Tuzla, des d’on es fa el recorregut a la inversa que van fer milers de refugiats que intentaven fugir de l’horror, per arribar a Potocari i Srebrenica i altres indrets de l’enclavament on va tenir lloc el genocidi.