Súmate, o les emocions dels independentistes que es senten espanyols
5 de maig de 2015 a les 9:17El llibre "Súma+e. Cuando todos contamos" es presenta a Cerdanyola com a una eina que ha de servir per entendre com ha canviat la societat catalana i transmetre la idea de que a través d'un missatge social i de dignitat es pot arribar a crear un país nou en el que es pugui viure en harmonia.
Audios
05-05-2015 Jordi Fexas
05-05-2015 Eduardo Reyes
L'autor del llibre, Jordi Fexas, i el president de Súmate, Eduardo Reyes, junt amb altres integrants de l'entitat presentaven a l'Ateneu l'obra i, posteriorment, els alcaldables de les formacions d'ICV-EUiA-MES, CiU, Compromís per Cerdanyola i ERC, convidats per l'entitat, participaven en una taula rodona en la que posaven sobre la taula els seus posicionaments sobre el procés sobiranista i com podria afectar a l'administració local una futura Catalunya independent.
Amb pròleg d'Albert Sánchez Piñol, Súma+e. Cuando todos contamos és la història emotiva dels orígens i objectius de l'associació Súmate; una entitat que defensa el procés sobiranista a Catalunya i que es caracteritza per la diversitat dels seus membres ja que molts d'ells van arribar a Catalunya fa anys procedents d'arreu d'Espanya i se senten espanyols. És una associació que, tal i com indica Sánchez Piñol, li interessa més el futur que l'origen de la gent.
Jordi Fexas explica que en el llibre, a més de parlar de Súmate, es mostra com ha canviat la societat catalana i com els grans processos es donen quan nosaltres individualment canviem. Emocionalment alguna cosa ens fa canviar i ens va obrir als elements racionals.
Manuel Ortega és un dels fundadors de Súmate i la seva història, sobretot els seus sentiments, també són protagonistes del llibre. Els seus pares eren andalusos. Ell és castellanoparlant i se sent espanyol però reivindica la independència de Catalunya. Ortega afirmava a l'Ateneu que des de Madrid han jugat amb els seus sentiments de ser espanyol per mantenir-lo sotmès i aquesta va estar una de les raons que el van impulsar a contactar amb altres persones que pensaven el mateix que ell i constituir Súmate.
Ortega vol una futura Catalunya en la que "una persona que ha estat catalanista i català i que ha volgut la independència tota la vida i una persona com jo que sent espanyola puguin conviure en harmonia".
Paco Martínez, membre cerdanyolenc de Súmate, creu que el títol del llibre, "Cuando todos contamos", és fonamental per entendre la idiosincràsia de l'associació. Afirma que la majoria dels integrants de l'entitat són pragmàtics i, com que volen que la seves opinions siguin presses en consideració, tenen clar que han de participar activament en el procés de creació d'un nou estat català.
El major poder, segons Martínez, està en la societat civil i aquesta força que va de baix a dalt pot canviar-ho tot.
Súmate aposta per un futur de llibertat i sobirania i el seu president i un dels fundadors, Eduardo Reyes, manifesta que això no serà possible fins que Espanya es regeneri políticament. Reyes recordava com es va constituir Súmate, amb una primera reunió en la que hi havia unes 30 persones, i com ha anat evolucionant i creixent, avui amb 16 delegacions i més de 500 socis.
Súma+e. Cuando todos contamos recull els sentiments i emocions d'Ortega, de Reyes, de Martínez i de moltes i moltes altres persones que, malgrat sentir-se espanyoles volen la independència de Catalunya. Súmate vol que les veus d'aquests ciutadans també s'escoltin i tinguin un paper important en la futura construcció del nou estat català.