Suport a les ordenances a canvi del compromís de negociar l'ampliació del govern
23 de desembre de 2015 a les 13:27L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha obert les portes a l'ampliació del govern municipal amb les majories necessàries per garantir la governabilitat i l'estabilitat de la ciutat. Així ho anunciava ahir al ple ordinari del mes de desembre, prèvia aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al 2016.
Segons l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, en les negociacions que s'han dut a terme aquests dies amb els grups que van donar suport a la seva investidura (ERC, CiU i ICV-EUiA-MES) s'ha posat de manifest anar més enllà del debat d'ordenances i treballar per establir acords per a l'estabilitat de la governabilitat. En aquest sentit, l'alcalde afirma que el govern ha entès la necessitat d'un canvi i emplaça a aquestes forces a constituir una mesa de negociació en la que s'ha d'arribar a un acord programàtic i metodològic que doni resposta a les necessitats de la ciutat. Escolà indica que ara toca parlar del què, del com i del quan i planificar què es vol per al municipi des de diferents perspectives.
Tot i que els grups municipals de CiU i ERC havien presentat al•legacions a les ordenances fiscals i havien estat desestimades totalment o parcialment moltes d'elles, els dos grups van decidir donar suport en aquest punt de l'ordre del dia com a vot de confiança a les paraules de l'alcalde per treballar a favor d'un govern de majoria.
El posicionament de CiU, ERC i ICV-EUIA-MES
El portaveu de CiU, Josep Grau, anunciava que el seu grup retiraria les al•legacions presentades perquè no aprovar les ordenances podria significar fer avortar un possible pacte de govern i perdre uns ingressos de gairebé 4 milions d'euros que són molt necessaris. Grau agraïa l'actitud de l'alcalde per començar a treballar per un nou govern.
També ERC presentava al•legacions a les ordenances per considerar que l'IBI és excessiu, cal igualar l'IAE amb la mitjana de la resta de la comarca i cal revisar la taxa de residus duent a terme, entre d'altres mesures, una campanya de conscienciació sobre el reciclatge.
La portaveu d'ERC, Helena Solà, assegurava que es tracta d'unes al•legacions que han estat molt meditades i que són les que convenen a la ciutat. Malgrat no ser acceptades i considerar que l'acció del govern és un suspens en aquest primer període de mandat, els republicans decidien aprovar les ordenances pel compromís del govern a negociar un govern de majoria i per evitar que amb la no aprovació es perjudiqui a comerciants i hostalers en la taxa de residus i es puguin perdre 4 milions d'euros per l'IBI.
També ICV-EUiA-MES havia presentat al•legacions a les ordenances però votava favorablement en coherència amb el sentit del seu vot en l'aprovació inicial i pel compromís de continuar avançant en la tarifació social i en una nova taxa de residus.
La portaveu del grup, Maria Reina, també posava de manifest que la no aprovació podia posar en perill els ingressos necessaris per a l'Ajuntament.
PP, PSC i C's reivindiquen ser escoltats
Pel que fa a la resta de l'oposició, el PP acusava a l'alcalde d'haver cedit a un xantatge dels grups que li van donar suport a la investidura per aprovar les ordenances i de no dialogar ni intentar consensuar les ordenances, així com altres temes importants de ciutat, amb la resta de forces.
El portaveu del grup, Manuel Buenaño, convidava a Carles Escolà a retirar el punt de les ordenances de l'ordre del dia i a convocar una reunió urgent amb tots els portaveus i l'acusava de no haver fet res en 6 mesos de mandat.
El PSC afirmava que, davant les declaracions fetes, ja es podia dir que a la ciutat tenim un nou govern municipal format per Compromís, CiU, ERC i ICV-EUiA-MES. El regidor del grup municipal socialista, Francisco Ortiz, considera que la ciutat ha patit 6 mesos d'inactivitat i seria molt greu que després de les declaracions al ple no s'arribés a un acord.
Ortiz també assenyalava que s'ha marginat als grups que no van donar suport a la investidura i va recordar que l'IBI es podia continuar treballant fins l'1 de març perquè fos més progressiu.
Finalment, Ciutadans també lamentava que no s'hagi mantingut cap negociació amb la seva força per abordar un tema tan important per a la ciutat com són les ordenances. La portaveu del grup, María Valle, recordava algunes de les al•legacions que havien presentat i que, segons assenyala, no estaven excessivament allunyades a la proposta del govern; al•legacions com la baixada de l'IBI en un 4%, la congelació de la taxa de residus o la de casament i algunes millores en les quotes del Parc Esportiu Municipal de Guiera, entre d'altres.
Pel que fa al contingut de les ordenances, el govern municipal, a través del regidor de Finances, Maurici Jaumandreu, va defensar que les ordenances aprovades són progressives, s'aprofundirà en la tarifació social, es baixa la quota de l'IBI en un 2,5% i puja l'IAE per situar-lo en la mitjana de la comarca.