Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

Suport cerdanyolenc a herois sindicalistes de Guatemala

Suport cerdanyolenc a herois sindicalistes de Guatemala

13 de maig de 2005 a les 0:00

"Ser sindicalista a Guatemala és arriscar la vida cada dia. Així de cru". Aquestes paraules de Marta Monterrubio, tècnica de projectes de l'Àrea d'Amèrica Central de la Fundació Pau i Solidaritat del sindicat CC OO retraten la importància del projecte d'assessoria jurídica gratuïta de la Unió Sindical de Treballadors de Guatemala (UNSITRAGUA) amb que col.labora l'Ajuntament de Cerdanyola -amb una aportació de 10.000 euros aprovada a la secció de Solidaritat i Cooperació del Consell Municipal de Promoció Social i de la Salut.

Democràcia només en aparença

Brenda Marleni, representant d'UNSITRAGUA, afirma que Guatemala és un sistema republicà, democràtic i representatiu "només en aparença" i denuncia que, després de 9 anys de la firma dels acords de pau, continuen incomplint-se els compromisos "de respecte dels Drets Humans i les llibertats sindicals i laborals". Monterrubio afirma que hi ha hagut "segrestos, tortures i amenaces de mort" i Marleni fa un llistat enorme de vulneració dels mínims drets laborals.

Segons explica la sindicalista de Guatemala, al país centreamericà hi ha salaris de misèria -uns tres euros per jornades que poden anar de 8 a 15 hores-, discriminació de gènere i assetjament sexual a dones treballadores, llistes negres de sindicalistes, privatització de serveis públics, tot tipus d'obstacles a la creació d'unions sindicals i comités d'empresa, explotació infantil que condueix en molts casos a la prostitució i una total situació d'indefensió de treballadors que no poden costejar-se una defensa legal dels seus drets amb una repressió constant de les forces de seguretat i les autoritats polítiques i judicials del país.

Evitar l'emigració en busca de dignitat laboral

El suport a l'assessoria jurídica d'UNSITRAGUA permet donar una defensa a aquests treballadors de manera gratuïta. El regidor de Drets Civils de l'Ajuntament de Cerdanyola, Josep Balcells, remarca com altre dels aspectes importants del projecte que suposa una ajuda "a mantenir una qualitat, no només laboral, sinó també de vida digna en un país on molts treballadors es veuen obligats a emigrar per buscar aquesta dignitat". Balcells indica que el projecte pot evitar part d'aquesta emigració.

El projecte, amb un pressupost global d'entre 8 i 9 milions de pessetes, té el suport dels Ajuntaments de Cerdanyola, Viladecavalls, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Sant Pere de Ribes, la Fundació Privada Sabadell Solidari, l'aportació del 0'7 percent del salari dels treballadors de l'Ajuntament de Sabadell i Terrassa Solidària amb la col.laboració de CC OO del Vallès Occidental, Anoia i Garraf-Penedés.