Susana Medford: "el tràfic de persones és un tema brut, trist i inconvenient"
8 d'abril de 2013 a les 16:04La representant a Espanya del moviment Stop the Traffik oferia al MAC-Can Domènech una taula rodona acompanyada per la consultora global i directora durant anys d’un refugi per a infants i dones en risc d’explotació, projecte pel qual va rebre el premi Hillary Clinton, Lauren Bethell; i l’escriptora, professora de teologia i membre de l’equip antitràfic de la federació baptista europea, Marion Carson.
El tràfic de persones i la tracta de blanques “és un tema inconvenient, brut i trist en el que hi ha molts interessos creats”. Així ho assegura Susana Medford, representant del grup Esclavitud XXI-Stop The Traffik, que dijous passat oferia una xerrada al MAC-Can Domènech per abordar la problemàtica.
El tràfic de persones i l’explotació sexual és un tema, segons les ponents, que té a veure amb la desigualtat més absoluta entre homes i dones i amb la vulnerabilitat de certs grups de dones”. Segons Medford, és “un tema fosc, sòrdid i vinculat a l’extrema pobresa i les màfies”. El moviment Stop de Traffik és un grup abolicionista que considera que s’ha de parlar del tràfic de persones, per afrontar-lo i abolir-lo.
Per a Medford, a Espanya hi ha un buit legal que fa que “moltes dones acabin traficades i formin part del paquet de vacances al país”. Tenim, diu l’experta, “una legislació que no és prohibicionista, reglamentarista, ni legalista” i només es treballa des del 2009 sobre un pla de lluita que no té rang de llei. Esclavitud XXI-Stop the Traffik, el que reclama ara és que la nova llei que s’està tramitant al Parlament sigui una llei abolicionista.
El moviment Stop the Traffik opera a Espanya a través d’Esclavitud XXI amb diferents projectes com cases d’acollida, grups de carretera i en col·laboració amb altres associacions com Save the Children.
L’església evangèlica baptista de Cerdanyola era l’encarregada d’organitzar aquest acte que se celebrava la setmana passada al MAC-Can Domènech. Aprofitant la celebració a Sabadell de la trobada anual de la federació baptista europea i, en concret, del grup contra el tràfic d’éssers humans, Cerdanyola va poder comptar amb la presència d’aquestes especialistes. En total, s’han reunit a Sabadell representants de 15 països europeus per compartir experiències i opinions sobre aquesta “terrible xacra”.