Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Tallers ocupacionals recuperen el patrimoni de Can Serraparera

Tallers ocupacionals recuperen el patrimoni de Can Serraparera

27 de desembre de 2002 a les 0:00

L'equip que des de fa dos anys està rehabilitant l'antiga masoveria de Can Serraparera ha localitzat i excavat 6 sitges -grans clots a terra per emmagatzemar cereals- així com les restes d'una construcció anteriors a la casa que poden datar de l’Edat Mitjana. En aquesta rehabilitació hi treballa un taller ocupacional per a persones majors de 35 anys i una escola taller formada per 40 nois d'edats compreses entre els 16 i el 25 anys.

La intervenció té com a objectiu incorporar aquest edifici a les dependències de formació i d'ocupació del Centre de Formació Municipal Can Serraparera, ubicades en l'antiga casa senyorial. Els treballs s'estan fent de forma acurada, procurant conservar l'estructura original de la masoveria i deixar vistos els elements arquitectònics singulars que han anat apareixent.

Des de que es van iniciar els treballs, el Servei de Patrimoni de l'Ajuntament n'ha fet un seguiment per tal de documentar tot allò que podia aportar dades sobre la història d'aquest antic mas. Darrerament, en el espai on abans estava la cuina i el menjador de la casa, s'han localitzat i excavat 6 sitges i les restes d'una construcció anteriors a la masoveria i que es poden datar entre els segles XI i XIV.

Can Serraparera és una antiga masia de pati tancat formada per la torre senyorial, la masoveria, les dependències agrícoles i el molí fariner. Està documentada des del segle XVII i a partir de la segona meitat del segle XX va quedar englobada dins del nucli urbà. Després de diverses remodelacions, actualment és un Centre de Formació Municipal. Can Serraparera va ser una de les masies més importants de Cerdanyola i l'activitat agrícola més important que va desenvolupar en els darrers temps era el conreu de la vinya.

Els responsables del Servei de Patrimoni comenten que el nom compost Serraparera, documentat des del segle XVII, és el resultat de la unió de dos cognoms medievals, els Parera i els Serra. Els Parera eren propietaris del lloc on es troba la masia des del segle XIV. La família Serraparera i els seus hereus, els Coll i els Déu, van ser els propietaris de la masia fins al 1844, en què fou venuda als Tort. Als anys 80 la va adquirir l'Ajuntament.

Els dos edificis principals de la masia van ser construïts en èpoques diferents. La masoveria és el mas primitiu del segle XVI i la torre és una casa senyorial construïda el segle XIX per a residència dels propietaris. La masoveria és una típica casa de pagès molt senzilla, mentre que la torre és un gran edifici d'inspiració neoclàssica. Els treballs de recerca que s'han realitzat en aquest mas antic permetran ampliar els coneixements, fins ara quasi exclusivament documentals, que es tenien sobre Can Serraparera i contribuiran a aprofundir en la història de la Cerdanyola pagesa.