Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Teatre compromés, sardanes i festes ciutadanes, a l'agenda lúdica
Teatre compromés, sardanes i festes ciutadanes, a l'agenda lúdica

Teatre compromés, sardanes i festes ciutadanes, a l'agenda lúdica

11 de març de 2011 a les 0:00

El compromís contra la violència de 'La mort i la donzella', l'Aplec de la Sardana, la inauguració de la rambla de Canaletes amb una festa ciutadana, la calçotada popular i les activitats de patrimoni centren l'agenda lúdica i cultural del cap de setmana.

La companyia In-Fusió Teatre presenta a les 22 hores d'avui, divendres, al Teatre de l’Ateneu, 'La mort i la donzella', d’Ariel Dorffman. El muntatge està dirigit per l’Aleix Rengel, que interpreta un dels tres personatges de l’obra, juntament amb el també cerdanyolenc Jaume Mimó i l’actriu Marta Bayarri.

La mort i la donzella posa en escena el retrobament entre una víctima de tortures i el seu suposat torturador, a qui reconeix per la veu, amb el referent evident de les dictadures militars del Con Sud d’Amèrica dels 70. Però Aleix Rengel ha buscat defugir el context històric per posar damunt l’escenari passions i debilitats humanes universals. En cap moment de l’obra queda clar sí el suposat torturador ha estat responsable de les vexacions patides per la protagonista, el que acaba provocant un intens debat sobre els límits de la justícia, el perdó o les arrels d’una democràcia sorgida d’una dictadura.

37è Aplec de la Sardana

L'Aplec de la sardana viurà el seu pròleg dissabte per tenir el gran dia en les ballades de matí i tarda de diumenge. Pel que fa al pròleg, l'orquestra Montgrins celebrarà el tradicional concert a l'Ateneu. Serà a les 22 hores i amb un repertori basat en bandes sonores i cançons catalanes. Les entrades (5 euros socis i 10 euros públic general) per al concert de l’Orquestra Montgrins per als no socis s'han posat a la venda a l'Ateneu.

L'Agrupació Sardanista de Cerdanyola tornarà a viure el seu dia gran a la ciutat diumenge quan s'espera que un miler de sardanistes participen en l'Apleca l'entorn del pavelló de Can Xarau amb ballades en sessió de matí i de tarda i combinant la música de compositors de la tradició sardanística de sempre amb els renovadors de l'actualitat. Entre les prop de 30 sardanes que es ballaran durant l'aplec no es repetirà cap autor i es comptarà amb la interpretació de peces com L'Aplec de Sant Martí, L'Aplec de Cerdanyola, Records de Cerdanyola, Cantant l'amor, Mirambell o Lleida, ciutat pubilla, entre moltes altres.

El temps per ballar, per escoltar o senzillament per veure arribarà des de les 11 del matí del diumenge 13 de març, amb l'aturada pel dinar amb un servei de càtering que s'espera que serveixi un centenar de persones amb un preu de 15 euros el menú, i amb la represa per la tarda, en les ballades més multitudinàries, a partir de les 16.30 hores. La música la posaran tres de les cobles més representatives i prestigioses del panorama sardanístic del país: Montgrins, Jovenívola de Sabadell i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

Inauguració de la rambla de Canaletes amb festa popular

Diumenge serà dia d'altres festes ciutadanes. Així, a les 12 s’inauguraran les obres realitzades a l’avinguda de Canaletes, finançades pel Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). Per aquest motiu, durant el matí, en la denominada “rambla” de Canaletes s’instal·laran inflables infantils i també s’oferirà una xocolatada a tots els veïns que vulguin assistir.

L’acte inaugural es realitzarà a les 12 del migdia amb l’assistència de l’alcaldessa i de representants municipals.

Paral.lelament, la Colla de la Bestia de Foc la Martineta organitzen la IX Calçotada Popular al Parc Cordelles. A partir de les 12 hi haurà vermut i música i a les 13 hores es farà el ja tradicional concurs de  menjar calçots amb una inscripció de 5 euros per a un màxim de 10 inscrits.  Ja a les 14 hores serà el moment de la calçotada popular a un preu de 12 euros i amb calçots i un segon plat, obert a l'opció vegana. Per la tarda, a les 16 hores, nou concurs de titus .

Visita a l'església vella de Sant Martí

Diumenge, a les 12 hores, encara hi ha una altra opció cultural, en aquest cas per conèixer el patrimoni local amb la visita guiada a l’església Vella de Sant Martí i al cementiri municipal. Durant l’activitat, els participants podran conèixer la història de l’antiga església i parròquia de Sant Martí i veure com van els treballs de restauració que s’estan fent l’edifici per mitjà de diverses escoles taller gràcies a les quals nois i noies aprenen oficis tan diversos com guixaire o picapedrer.

 

L’església Vella de Sant Martí és un edifici de tradició gòtica amb elements renaixentistes construïda entre finals del segle XVI i començaments del XVII. L’església, com passa amb la majoria de temples, ha estat reformada en diverses ocasions i ha estat malmesa durant els diferents conflictes bèl·lics que s’han succeït al llarg dels segles, especialment durant la Guerra Civil Espanyola. Des de l’any passat una escola taller hi està treballant i, fins ara, ha restaurant algunes de les parts de l’edifici més malmeses i ha rehabilitat l’antiga capella del cementiri.

 

Galeria d'imatges