Teatre familiar, festes de barri, ciència i patrimoni cultural omplen l'agenda del cap de setmana
26 de setembre de 2014 a les 14:09El FIT Festival, les Festes del Pont Vell i les Jornades Europees de Patrimoni són algunes de les activitats de l’atapeït cap de setmana lúdic i cultural de la ciutat.
Avui divendres s’inicia la 9a edició del Festival Internacional de Teatre Infantil (FIT) organitzat per Bambalina i l’Ajuntament de Cerdanyola.
La 9a edició del Festival acull 14 companyies que faran 25 representacions fins diumenge, comptant també els tallers i jocs previstos al programa que es desenvoluparan en diferents espais com l’Ateneu, el MAC Can Domènech o la plaça de l’Abat Oliba, així com diversos carrers de la ciutat.
El patrimoni de Cerdanyola, de portes obertes
D’altra banda, els museus de Cerdanyola del Vallès han preparat una programació especial amb motiu de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, entre el 26 i 28 de setembre.
Tant el Museu d’Història de Cerdanyola com el Museu d’Art de Cerdanyola faran jornades de portes obertes a les seves instal·lacions. A més, el Museu d’Història oferirà visites guiades a diferents espais patrimonials i el Museu d’Art proposa un itinerari per la Cerdanyola Modernista.
Aquest cap de setmana l’entrada al Museu d’Història de Cerdanyola serà gratuïta. Els visitants que s’apropin al museu podran descobrir un conjunt excepcional de cultura ibèrica. L’exposició permanent Laietània, terra d’ibers conté diversos audiovisuals, reconstruccions, interactius i més de 500 objectes trobats a les excavacions. Al Poblat Ibèric es poden visitar més de 6.000 m2 de restes recuperades i tres edificis ibèrics reconstruïts. D’altra banda, la sala d’exposicions temporals acull en aquests moments l’exposició El sexe a l’època romana, una mostra que apropa la sexualitat a l’antiga Roma, des de la República fins al segle IV, i en la que es poden veure peces de diferents museus de Catalunya i reproduccions de pintures i textos llatins eròtics.
Durant els dies de les Jornades Europees de Patrimoni es farà una visita guiada a l’exposició temporal el dissabte 27 de setembre a les 18h i a l’exposició permanent del museu, el diumenge 28 de setembre a les 12h.
D'altra banda, i pel que fa a les visites fóra dels edificis dels museus, els dos temples de la vall de Les Feixes s'obriran al pública. Així es faran visites guiades gratuïtes a les 11, 12 i 13 hores tant a l'ermita barroca de Santa Maria de les Feixes com a l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes.
La vall de les Feixes és un paratge de la serra de Collserola excepcional per la seva riquesa patrimonial, històric i natural, amb una gran diversitat de masies i edificis religiosos d’estils diferents que reflecteixen l’evolució d’aquesta vall des de l’edat mitjana fins avui.
Per la seva banda, les jornades de portes obertes al Museu d’Art de Cerdanyola permetran visitar l’exposició permanent centrada en el modernisme, el noucentisme i l’art déco. També es podrà visitar l’exposició temporal Olor de Cerdanyola. Percepcions olfactives de la col·lecció olorVISUAL, una mostra d’art contemporani que pren com a punt de partida els paisatges de Cerdanyola del Vallès i 4 essències olfactives que els representen. Com així ho explica el director del MAC, Josep Maria Romero.
Amb motiu de l’exposició el perfumista Ernesto Ventós també ha realitzat les essències olfactives que identificaran les obres d’Ismael Smith i Josep de Togores.
Pel que fa a l'itinerari per la Cerdanyola modernista, tindrà lloc el diumenge 28 de setembre de 12h a 14h i transcorrerà per algunes de les principals obres del patrimoni modernista de la població, amb obres de Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells.
L’itinerari s’inicia al museu d'art, on es visitaran els vitralls recentment restaurats, i continuarà per l’església de Sant Martí, amb els mosaics de Lluís Bru, i algunes residències d’estiueig. Està previst que es visitin jardins privats i alguns interiors conservats de l’època i també que s'inclogui un petit refrigeri inspirat en el menú del Casino.
Festes al Pont Vell
El barri del Pont Vell de Cerdanyola-Ripollet celebra aquest cap de setmana la seva festa major amb tres dies de programa en els que no faltaran activitats tradicionals com la tronada, el correfoc, les havaneres, l’actuació castellera o el bingo i amb algunes novetats com l’exposició Camí cap a la Pau o una escenificació teatral sobre els orígens de la xocolata.
Teatre a Bellaterra
El grup “Teatre Inestable” de Bellaterra celebrarà aquest cap de setmana 30 anys de treball escènic amb la representació de dues obres al Centre Cívic de la plaça de Maragall.
Avui divendres es representarà la comèdia Boeing Boeing, de Marc Camoletti, i dissabte el vodevil Taxi, de Ray Cooney. Tots dos muntatges estan dirigits per Marc Lorenzo i les dues representacions començaran a les 20h.
La companya Teatre Inestable es va crear a principis dels anys vuitanta pel dramaturg Frederic Roda i porta tres dècades de treball escènic, cultural i social. Ara, el grup teatral bellaterrenc pren nou impuls de la ma d'un director molt jove com Marc Lorenzo i una dotzena d'actors en el repartiment de les dues obres d'aquest cap de setmana, muntatges que la companyia va estrenar durant la Festa Major de Bellaterra a principi de mes.
Els actuals integrants de la companyia destaquen que la celebració d'aquest cap de setmana es fa apostant per un teatre divertit amb la representació de Taxi, que qualifiquen de "vodevil hilarant" i de Boeing Boeing, "una comèdia de situacions refrescant". Des de Teatre Inestable indiquen que les comèdies de portes que s'obren i es tanquen amb personatges contínuament en moviment com les que representaran garanteixen al públic que "oblidar les cabòries i preocupacions de la vida quotidiana durant quasi bé un parell d’hores".
Boeing Boeing relata la història d'un home amb tres amants, hostesses totes elles, i es va convertir en un gran èxit a la cartellera teatral parisenca dels anys 60, cosa que va provocar la realització d'una pel.lícula interpretada per Tony Curtis i Jerry Lewis. L'autor, Marc Camoletti, és l'autor d'altres vodevils exitosos com No et vesteixis per sopar o Sexe i gelosia.
Taxi ofereix similituds al seu argument amb Boeing Boeing ja que posa en escena la història d'un taxista que té dues esposes en cases diferents sense que cap d'elles conegui l'existència de l'altre. L'autor, el britànnic Ray Conney és un dels dramaturgs de més èxit popular de les últimes dècades amb obres com Políticament incorrecte, Bojos del bisturí o Se infiel y no mires con quién que Fernando Trueba va portar al cinema amb Ana Belén i Carmen Maura com a protagonistes.
Nit europea de la Recerca
Però l’agenda cultural també porta altres activitats com la que es farà aquesta tarda al MAC Can Domènech. El Sincrotró Alba organitzarà per primera vegada a Cerdanyola la Nit Europea de la Recerca.
La jornada vol atraure a un públic divers i no especialitzat les investigacions que es desenvolupen al Sincrotró i acostaran als visitants a la Nit Europea de la Recerca els científics que desenvolupen els diversos projectes i experiments que es fan a l'equipament del Parc de l'Alba.
La jornada es desenvolupa de forma simultània en 300 ciutats europees, 14 d'elles espanyoles. A Catalunya, aquesta iniciativa, emmarcada en el projecte Horitzó 2020 de la Comissió Europea, es celebra a Cerdanyola, Barcelona, Lleida i Girona. El lema d'aquesta edició és Investigad@rs per a un futur millor.
A Cerdanyola, la jornada s'obrirà al MAC a les 18 hores del dia 26, es tancarà a les 23 hores i compta amb el suport organitzatiu de l'Ajuntament de la nostra ciutat. L'exploració de materials, l'estudi d'objectes històrics o artístics o la descoberta de nous fàrmacs seran algunes de les qüestions que els investigadors i usuaris del Sincrotró Alba presentaran a la jornada, que comptarà amb demostracions pràctiques i fins i tot concursos de dibuix, jocs per a infants i monòlegs humorístics sobre temes científics per tancar la nit.
Durant tota la jornada hi haurà una exposició per entendre què són els cristalls i com s'estudien en els sincrotrons. Aquesta mostra forma part del projecte comú, en què, tot i que s'aborden coneixements molts diversos, es posa especial èmfasi en la cristal·lografia i la biotecnologia ja que enguany se celebren els anys internacionals d’aquestes temàtiques.
També aquest vespre, a les 21h, el museu i poblat ibèric de ca n’Oliver acollirà l’activitat “El sexe a través dels clàssics”. A partir d’una selecció de textes clàssics eròtics d’autors romans, com Ovidi o Catul, l’entitat “Encrucijada pagana” acompanyada per la música de José Guillem, ens traslladarem al món antic més intim i carnal tot passejant per una exposició que ens acosta a la prostitució, l’adulteri, el sexe dels deus o les postures eròtiques, etc i als objectes relacionats amb la sexualitat romana.
Amb aquesta activitat s'inicia el programa d’activitats vinculades a l’exposició temporal “El sexe en època romana” amb un recital de poesia eròtica i música. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia per a participar-hi.
Dissabte Mai Més! organitza una caminada d’homenatge a Txiqui, el lluitador basc afusellat pel franquisme al 1975 a Cerdanyola. La caminada partirà de la plaça de l’Abat Oliba a les 10h fins al lloc on va ser afusellat. Tindrà una durada d'unes 3h, entre l’anada i la tornada. A més es posaran a disposició cotxes per anar-hi. Hi haurà intervencions obertes.
També dissabte la sala Acme acollirà el concert de Red Rocks, grup de tribut a U2 començarà a les 23h.
I diumenge es farà la presentacíó de les XXVI Jornadas Culturales Flamencas de Cerdanyola organitzades per la Casa de Andalucía durant el mes d'octubre. A les 12,30h es farà un recital flamenc amb el cante de Luís Sánchez i José Gabriel Calderón, al toque.