Teatre i activitats de patrimoni, protagonistes del cap de setmana
30 de setembre de 2011 a les 0:00El Cap de setmana Ibèric, Firestoc, els 25 anys de l'Aula de teatre de l'Ateneu o la representació de "Primer amor" són alguns dels actes lúdics i culturals d'aquests dies.
El programa Artpegi, música als museus, pensat per dur la música als tres museus de la ciutat, porta a Cerdanyola la Camerata Coral de Sant Cugat que oferirà Música a capella d’amor i de l’esperit, de festa i de la terra, als jardins del Museu de Ca n’Ortadó, a partir de les 20,30 hores.
L’Ateneu acull avui la representació de l’obra Primer Amor, a les 22h i al Teatre de l’Ateneu. El text de Samuel Beckett, amb versió de Sanchis Sinistierra i dirigit per Miquel Górriz i Àlex Ollé, obrirà el segon semestre de la programació del Teatre de l’Ateneu de la ciutat. L’actor Pere Arquillué interpreta el text. Un treball pel qual ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura i el Ciutat de Barcelona en la modalitat de teatre. L'entrada a taquilla costa 15 euros i anticipada, 12 euros. Hi ha la possibilitat d’adquirir abonaments que abarateixen l’accés a l’obra.
El divendres s’acaba amb música, la que es podrà sentir a la sala Mama Mandawa a partir de les 23,30 hores en la festa del primer aniversari de la sala.
Activitats de dissabte
Un any més es realitza el Cap de Setmana Ibèric que aplega tots els jaciments ibèrics catalans que integren la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural que promou el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).
Enguany s’han programat una gran diversitat d’activitats que giraran al voltant del tema central que han triat tots els jaciments, les innovacions culturals i tecnològiques a l’època ibèrica. Els ibers van desenvolupar importants aportacions relacionades amb la metal·lúrgia del ferro, el descobriment del torn de ceràmica o l’escriptura.
Les activitats programades per dissabte i diumenge inclouen jornades de portes obertes al Museu i al Poblat, una visita teatralitzada amb el Bilos i la Betinin, dos personatges ibers que ens explicaran les principals activitats artesanals que es feien a Ca n’Oliver, una visita guiada amb el director de les excavacions, tallers per a infants, la salutació amb miralls amb els poblats laietans del Puigcastellar de Santa Coloma i Les Maleses de Montcada i un tast d’aliments i productes ibèrics, com relata la tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament, Marta Argelagués.
L’exposició permanent del museu, amb més de 500 objectes, es pot considerar de les millors del país pels materials d’època ibèrica. Ofereix un recorregut per la cultura ibèrica de la Laietània i de Ca n’Oliver amb el suport de recursos multimèdia que mostren diversos aspectes de la vida dels ibers.
Dissabte 1 d’octubre, a les 19 hores, el Museu de Ca n’Oliver fa un any i per celebrar-ho es presentarà el documental El Poblat Ibèric de Can Oliver, de Diego Bravo, que recull el procés de filmació dels audiovisuals de l’exposició permanent del Museu i que ha estat presentat i seleccionat al XI Festival Internacional de Cine Arqueológico del Bidasoa (Irún).
Els audiovisuals es van filmar amb una vintena de voluntaris de Cerdanyola, dels 2 al 87 anys. En les filmacions es recreen diversos aspectes de la cultura ibèrica i de la vida quotidiana dels ibers com teixir, moldre cereal, preparar pa i coure'l en un forn. També s’han filmat escenes amb especialistes en les que es representa un ritual de la incineració, l'intercanvi comercial o de lluita. La recreació infogràfica es va realitzar seguint la informació que han generat les excavacions, el que permet donar una imatge prou fidel i acurada del poblat de Ca n’Oliver al segle III A.C.
També aquest dissabte, a les 19 hores, es farà el primer acte per celebrar els 25 anys de l’Aula de Teatre de l’Ateneu.
Es tracta d’una trobada d’exalumnes, professors, i de tots els membres actuals de l’Aula, així com d’autoritats i simpatitzants que celebraran aquesta fita amb un gran pastís d’aniversari. Paral·lelament es podrà veure una exposició amb fotografies i audiovisuals d’aquests 25 anys d’història.
A les 19 hores, està prevista una nova sessió de la tertúlia de Vespres Literaris dedicada al llibre El tiempo entre costuras, de Maria Dueñas. Començarà a les 19 hores al Centre Cívic de Montflorit.
Una altra activitat destacada és la inauguració de les XXIII Jornades Culturals Flamenques dissabte, a les 20 hores, a la Casa d’Andalusia. LEs Jornades s'allargaran fins al 23 d'octubre.
Per tancar el dissabte, a les 23 hores, hi haurà el concert de Hollister Band, a la sala Blues.
Activitats de diumenge
El diumenge tindrà lloc al parc del Turonet una nova edició de Firestoc, des de les 10 hores i fins a les 20,30 hores, amb servei ininterromput de bar-restaurant.
És de destacar l’àmplia varietat de l’oferta en la fira amb la participació de 22 establiments de la nostra ciutat. En aquest sentit, a l’edició d’aquest diumenge s’incorpora a la fira Comercial Martí, que exposarà diferents vehicles dels seu establiment. Altres sectors representats a Firestoc són els complements, les joguines, i la jardineria, entre d’altres.
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Ocells, Can Coll, Centre d’Educació Ambiental organitza un matí aprenent i gaudint, amb el món dels ocells com a protagonista. Tallers de manualitats, passejades guiades, identificació de cants, gimcana dels ocells, contacontes, llibres recomanats i a les 13 hores alliberament d’ocells procedents del Mòdul de Recuperació de la Fauna Salvatge del Parc de Collserola.
Diumenge també hi haurà música, la que posarà l’Orquestra d’acordions Mòdul-4 de Cerdanyola. Serà al teatre de l’Ateneu, a les 12 hores.
El barri de La Farigola celebra la seva festa major diumenge amb activitats familiars, entre les que destaca l’elaboració d’una paella gegant a partir de les 14 hores.