Temps de pólvora, del camp de batalla a l'arquitectura civil
13 de maig de 2016 a les 11:16El Museu de Ca n’Oliver acull fins al 10 de juliol l'exposició Temps de pólvora, produïda per l’empresa Molècula i en la què han participat diverses institucions i entitats de recerca. L'exposició, que consta de diversos plafons informatius, gravats d'època, maquetes, audiovisuals i la reproducció d'una bombarda, parla de l'ús de la pólvora en l'àmbit militar i com això va provocar l'aparició de l'enginyer militar, una figura que revolucionaria el disseny arquitectònic.
Audios
13-05-2016 Xavier Hernández
El comissari de l'exposició, Xavier Hernández, va explicar que l'exposició permet abordar el desenvolupament de les armes de foc com una variable històrica més que ens apropa a les relacions humanes i ens dóna més elements per aprendre la nostra història.
L'exposició comença amb el descobriment de la pólvora pels xinesos i les seves aplicacions pirotècniques i com a Europa s'aplica al camp militar revolucionant el fet bèl·lic. Els primers canons va obligar a replantejar l'arquitectura dels castells, que perden alçada i amplien el gruix dels murs.
Ferran el Catòlic va ser el gran innovador en el camp de batalla, donant pas a la infanteria a peu, armada amb arcabussos, que posarà fi als dies de glòria de la cavalleria. Catalunya farà la seva aportació amb el pany de miquelet, arma automàtica lleugera que farà molt eficaces les matances europees durant dos segles.
Temps de pólvora explica com els enginyers no tant sols varen dissenyar la defensa del territori, sinó que la seva tasca va anar més enllà del camp militar, modificant l'arquitectura d'edificis públics, religiosos i obra pública, com el desaparegut pont de Molins de Rei; el viaducte del Lledoner, a Cervelló; o barris sencers com la Barceloneta.
La regidora de Cultura, Helena Solà, va voler recalcar com la pólvora, associada a la destrucció, acaba incidint en la innovació en la formació de metges i cirurgians, que han d'adaptar-se a la nova realitat de la guerra, i dels enginyers, que a banda de fortificacions treballen també per l'arquitectura civil.
Temps de pólvora mostra també part de la magnífica col·lecció de gravats originals d'època propietat de Pere Julià, a més de la reproducció d'una bombarda del segle XVI. L'exposició es complementa amb una visita, el 2 de juliol, al castell de Montjuïc. Tot els dijous i un dissabte al mes, a les 18.30 hores, es faran visites guiades. Durant el casal d'estiu les activitats programades giraran en torn la vida i els personatges que vivien en un castell medieval.