Thubten Wangchen: "tant de bo els tibetans ens poguem tornar a reunir i viure en pau"
1 de juliol de 2013 a les 11:07El fundador de la Casa del Tibet a Barcelona i membre del Parlament Tibetà a l'exili, Thubten Wangchen, denunciava ahir a Cerdanyola el silenci de la comunitat internacional, l’ONU, polítics i mitjans de comunicació sobre la vulneració dels drets humans que està patint el poble tibetà.
Thubten Wangchen aconseguia despertar ahir força interès entre la ciutadania cerdanyolenca amb una sala d’exposicions de l’Ateneu plena a vessar en un acte organitzat per la secció local d’ERC.
Acompanyaven a Wangchen els impulsors de l’acte, Àngel Solà, expert en el tema; el fotògraf i director documental Jordi Carot, autor del film Blowin' in the Mountains; i el president de l’associació de Suport Tibet de Vilafranca del Penedès, Albert Carrasco.
Segons explicava Wangchen, tothom coneix la situació al Tibet però ningú ho explica ni fa res perquè darrera es troba la gran Xina, la potent Xina i el seu mercat.
L’any 1959 els tibetans van perdre la seva independència i llibertat, segons el monjo budista, i des d’aleshores hi ha hagut destrucció i repressió que encara avui en dia dura. Thubten Wangchen assegura que el govern xinès està explicant moltes mentides al món quan en realitat els tibetants estan sotmesos a repressions i controls. I posa com a exemple la prohibició, fins ara, de la imatge del Dalai Lama o de la bandera del Tibet.
Segons Wangchen, el Tibet és un país de grans dimensions amb molta riquesa; està ple de mines d’or, bronze, etc... i pel territori passen rius molt importants. Ara els xinesos ho estan explotant tot i contaminant.
Mà estesa al diàleg
El fundador de la Casa del Tibet explica que el Dalai Lama i molts dels tibetans a l’exili han demanat al govern xinès poder dialogar i negociar però sense èxit i cada vegada hi ha més tensions i preocupacions. Wangchen explica que oficialment ja no demanen la independència però sí, en canvi, l’autonomia com a un primer pas. Thubten Wangchen assegura que al Tibet hi ha patiment però encara resta paciència, ànims i esperança de que la situació canviï perquè res dura per sempre.
El monjo tibetà mostrava ahir el seu desig de que tant de bo arribi el dia en el que els tibetans i els que estan a l’exili es puguin tornar a reunir i compartir el territori vivint en pau i respectant la mare terra. Tant de bo, afegeix Wangchen, algun dia el Dalai Lama pugui tornar al Tibet.
Thubten Wangchen defineix el poble tibetà com un poble humà i pacífic; un poble seguidor i creient en que el món necessita més harmonia, respecte i tolerància entre diferents cultures, tradicions, religions i diferents camins espirituals. En aquest segle XXI el que s’ha de reclamar és, segons el monjo, tolerar, respectar i intentar viure tots amb harmonia.
Thubten Wangchen era presentat ahir a l’Ateneu per Àngel Solà i Jordi Carot ajudant a contextualitzar la situació actual del Tibet i la importància de donar a conèixer-la. De la seva banda, el president de l’associació Suport Tibet, Albert Carrasco, parlava de la necessitat de recolzar la causa afirmant que es tracta d’un país envaït per una gran potència, el que fa que sigui una lluita titànica, amb una cultura mil·lenària que intenten destruir.
L’acte va finalitzar amb les preguntes del públic assistent i la degustació d’un te.