Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Tinta intel·ligent per a combatre la falsificació de documents oficials o bitlle...
Tinta intel·ligent per a combatre la falsificació de documents oficials o bitllets Foto de Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com

Tinta intel·ligent per a combatre la falsificació de documents oficials o bitllets

19 de desembre de 2022 a les 9:32

Distinkt, nova empresa de la UAB, l'ICN2 i el CSIC, vol comercialitzar una tinta intel·ligent basada en nanotecnologia que pot ser utilitzada per estampar senyals i certificar l’autenticitat de productes diversos.

Distinkt comercialitzarà una nova generació de tintes fluorescents d'alt nivell de seguretat basades en nanotecnologia. La seva solució consisteix en una pols que conté nano i micro partícules que canvien de color o fluorescència quan s’irradien amb llum infraroja. La tinta és dinàmica i adaptable, per la qual cosa se’n pot personalitzar i ajustar l’efecte per produir diversos resultats.

Les nanopartícules de Distinkt s’integren fàcilment en les tintes actuals. Són invisibles a l’ull humà, però visibles quan se les exposa a una llum específica, i proporcionen un distintiu dinàmic i irrepetible: poden canviar de color cada cert temps o mostrar un efecte diferent segons el tipus de llum aplicada.

Les tintes poden ser utilitzades per estampar senyals, codis de barres o QR sobre qualsevol material o objecte, des de bitllets fins a documents oficials, passant per bosses o productes cosmètics, per certificar-ne l’autenticitat.

Luca Venza, director general de l’empresa, indica que per fer front a les falsificacions els governs i les empreses han de dissenyar i fabricar constantment distintius innovadors amb tintes invisibles, però, afegeix, "les solucions actuals, malauradament, són fàcils de falsificar un cop se’n coneix el patró". La tecnologia que desenvolupa Distinkt introdueix, segons Venza, un nivell de complexitat "mai vist en les eines per combatre les falsificacions, perquè gràcies a la nanotecnologia aconseguim uns efectes de la tinta impossibles de reproduir al 100 %".

L’empresa ja ha iniciat contactes amb potencials interessats en la tecnologia. D’una banda, amb empreses que subministren el paper dels bitllets i dels documents oficials als governs, ja que la tecnologia es pot integrar fàcilment a les seves tintes a un preu reduït, però oferint un grau de seguretat molt elevat. Venza creu que en deu anys "podem estar a cada bitllet del mon". D’altra banda, amb empreses d’envàs i embalatge i de productes de luxe, que podrien aplicar la tecnologia de Distinkt per millorar els seus segells d’autenticitat.