Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Titzina estrena 'La zanja' al Teatre Ateneu

Titzina estrena 'La zanja' al Teatre Ateneu

29 de novembre de 2017 a les 12:22

El Teatre Ateneu de Cerdanyola acull l'estrena de la cinquena obra de la companyia internacional Titzina, La zanja, una creació escènica que parla d'arrels culturals i avantpassats a través de les relacions entre dos continents, Europa i Amèrica. La nova obra de la companyia amb seu a la ciutat es representarà els dies 1 i 2 de desembre en dues sessions que comencen a les 21 hores.

Audios

29-11-2017 Diego Lorca 1

29-11-2017 Diego Lorca 2

29-11-2017 Diego Lorca 3

Titzina, companyia creada i formada per en Diego Lorca i Pako Merino, presenta la seva cinquena creació després del rotund èxit de lʼanterior obra, Distancia siete minutos, amb gires de dos i tres anys que els han convertit en una companyia amb cartell a l'Estat espanyol i Amèrica, esperada pel públic i respectada per la crítica. Lorca i Merino creuen que tant públic com crítica acaben reconeixent una feina teatral molt cuidada i una trajectòria coherent de 17 anys de profund respecte i compromís amb la seva professió.

La zanja comença a prendre forma a partir dels nombrosos viatges de la companyia a Amèrica del Sud, on poc a poc Lorca i Merino van anar prenent consciència d'una connexió que ve d'antic, "dels temps de la colonització, latent en les relacions entre dos móns a través de totes les èpoques".

El text final és producte d'un llarg treball de recerca sobre el terreny que uneix en el temps l'arribada dels conqueridors espanyols a la caça d'or i riquesa amb les actuals empreses transnacionals que exploten riqueses naturals i provoquen tot tipus de reaccions entre les poblacions autòctones, tant de rebuig i defensa del seu medi com d'acceptació de part dels beneficis econòmics que es puguin generar. Titzina han pogut constatar com "a molts llocs les grans multinacionals acaben suplantant als governs".

La zanja té com a protagonistes un tècnic europeu que arriba a un indret del Perú per posar en marxa una explotació minera i l'alcalde de la localitat que rebrà els beneficis i els perjudicis del negoci. A partir d'aquí es reflexiona sobre la relació entre dos mons, la condició humana, la cobdícia i la presència constant d'un passat que representen el conqueridor Francisco Pizarro i l'últim rei inca Atahualpa.

La presència del passat al present sempre ha fascinat Titzina, al igual que els problemes de comunicació entre les persones, i d'una manera o altra ho han tractat a totes les seves obres. En el fons són temes universals que "conviden al públic a reflexionar sobre el seu paper a la societat". Titzina aborda la condició humana fugint de maniqueismes i aprofundint en la complexitat dels comportaments en totes les seves arestes, no defugint la crítica a les ONG's ni idealitzant innocència del bon salvatge o anatematitzant la perversió de les grans empreses.

La zanja es podrà veure en rigorosa estrena el divendres dia 1 i el dissabte dia 2 en sessions a les 21 hores a un preu de 15 euros l'entrada anticipada i de 14 euros si s'adquireix a la pàgina web cerdanyola.fila12.cat/. La recaptació íntegra de la taquilla es destinarà al Projecte Nous públics i Teatre Ateneu en Xarxa gràcies al conveni de col·laboració entre Titzina i lʼAjuntament per impulsar la promoció i difusió del teatre i la cultura en general.