Toni Álvaro: "he volgut fer un cant a la vida sobre gent que s'estima la gent"
4 de gener de 2017 a les 12:25L'escriptor i periodista Toni Álvaro ha presentat el seu llibre "Catálogo de decisiones y fragilidades" com un cant a la vida que parla de persones que van viure perquè estimaven la gent i van tenir actituds ètiques i dignes per construir un món millor. Entre el centenar de persones justes que recupera el llibre hi ha cerdanyolencs, com Saturnino Bernal, els vaguistes de l'Aiscondels als anys 60 i 70 -entre ells el seu propi pare- o Albert Roma, i moltes altres dones i homes que han dit: "Per aquí no hi passo".
Audios
04-01-2017 Toni Álvaro Cant a la vida
04-01-2017 Toni Álvaro Saturnino Bernal
Concha Carretero, Aurora Picornell, Enrique Ruano, Tomás Seguí, Teresa Claramunt, Tupac Amaru II, Mikel Arregi, Francesc Layret, Artese Benesperi, Irena Sendler, José Couso, Rosa Sensat, La Canadiense, La 9, el Winnipeg, El Papus... noms anònims i coneguts, dones i homes, col·lectius, persones que a Catálogo de decisiones y fragilidades esdevenen referents ètics, constructors d'un món millor per les decisions que van prendre, per la seva actitud digna davant la vida.
Aquest és l'objectiu del seu autor, el redactor de Cerdanyola Ràdio i Cerdanyola.info Toni Álvaro, que remarca que el llibre és un cant a la vida fonamentat en "gent que és responsable de la nostra felicitat" perquè la revolució quan mereix dur aquest nom és una història d'amor. El més d'un centenar de persones que conformen Catálogo de decisiones y fragilidades van prendre decisions, de vegades senzilles, que van marcar la seva vida i van influir en el seu entorn, tot i que de vegades el final fos tràgic.
L'obra de Toni Àlvaro rescata la història de persones van intentar -que van aconseguir- que aquest fos un món millor. L'autor explica que són "gent que va viure perquè estimava gent que no coneixia i que ni tan sols havia nascut" i que ens mostra que potser "no és temps de dir No pasarán -perquè sempre acaben passant-, però si de dir: Per aquí no hi passo".
Álvaro insisteix que el llibre "no vol ser una col·lecció d'herois, el que hi ha entre l'home i déu", sinó que parla de persones absolutament normals que prenen les decisions correctes no perquè siguin valentes, sinó perquè és l'únic que poden fer -parafrasejant El raïm de la ira-, i que esdevenen referents ètics. Entre ells, l'autor parlava a la presentació del partisà italià Artese Benesperi, l'últim supervivent de La 9, Rafa Gómez, i el sindicalista de Cerdanyola Saturnino Bernal.
El costat tenebrós de Catálogo de decisiones y fragilidades es troba en els repressors d'aquestes persones, els botxins i torturadors que reben protecció de l'estat. Aquí mateix, durant la dictadura i també a la democràcia.
Ni recerca ni hagiografies
L'autor, que remarca que el llibre no és un treball de recerca històrica ni periodística, considera que la principal novetat és el llenguatge, allunyat de la recopilació de dades i dels tons hagiogràfics, per esdevenir un llenguatge directe i planer que deixa traspuar la ironia i l'emoció.
Aquesta és una de les troballes que destaca el crític literari Ignacio Echevarría, columnista d'El Mundo i durant 14 anys d'El País -fins que el van fer fora per fer una crítica negativa d'una novel·la de Bernardo Atxaga-, que qualifica Catálogo de decisiones y fragilidades de llibre de tauleta de nit que mereix ser llegit i rellegit.
Echevarría participava a la presentació del llibre al costat del prologuista, el també escriptor i periodista cerdanyolenc Guillem Martínez, que qualifica Catálogo de decisiones y fragilidades de llibre punk perquè neix de la idea que les nostres accions conformen el món. Martínez recordava la llegenda jueva que diu que el món funciona perquè hi ha 36 persones justes i la matisava dient que són 36 bones accions, decisions justes com les dels protagonistes del llibre de Toni Álvaro.
Catálogo de decisiones y fragilidades neix de les publicacions de gairebé diàriament realitza l'autor al seu compte de Facebook i que publica ara en forma de llibre gairebé per aclamació dels lectors de la pàgina a la xarxa social, inclosos els membres d'El Lokal, Associació Cultural El Raval que finalment han editat el volum.
La presentació a Cerdanyola serà el 2 de febrer, a les 19.30 hores, a la Biblioteca Central.
Toni Álvaro és un veterà guionista que ha treballat en sèries com Historias de la puta mili, Quico el progre, Dinamita o Gran Nord i va ser un dels autors que van participar en el llibre Franquismo Pop (Edicions Mondadori).