Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Toni Álvaro recupera la memòria oblidada de la revolta de dones de 1918
Toni Álvaro recupera la memòria oblidada de la revolta de dones de 1918

Toni Álvaro recupera la memòria oblidada de la revolta de dones de 1918

2 de març de 2018 a les 15:40

L'escriptor i periodista Toni Álvaro presenta aquest dissabte -12 hores- a l'Àgora Juan Andres Benítez de Barcelona -Carrer de l'Aurora amb Riereta- el seu últim llibre, que rescata de l'oblit l'episodi de la protesta de dones de 1918 a Barcelona. Ha passat un segle, però en moltes coses sembla que vivim els mateixos dies.

Gener de 1918. Barcelona viu un hivern fred mentre Europa es dessagna en una de les guerres més cruels i estúpides de la història: la I Guerra Mundial. Espanya és neutral. "La neutralitat és una altra forma de participar i enriquir-se amb la guerra" apunta Toni Álvaro, redactor de Cerdanyola.info i Cerdanyola Ràdio en el seu nou llibre. I s'enriqueixen uns pocs: "propietaris del tèxtil, siderúrgia i mineria" en un moment en què "les collites es destinen majoritàriament a l'exportació". I què passa: que hi ha gana, que els preus es disparen... que els sous de misèria que cobra la majoria no arriba per pagar el pa, ni el carbó ni el desorbitat preu dels habitatges de Barcelona. Fam, fred i sostre indigne. I les dones diuen prou. I deixen fóra de joc autoritats i empresaris, polítics i policia, però també sindicats. 

Aquest és l'episodi que ens recorda Toni Álvaro al seu nou llibre, un petit quadern de la col·lecció Històries del Raval amb el nom La revuelta de las mujeres. Barcelona 1918 que es presenta aquest dissabte, 3 de març, a l'Àgora Juan Andrés Benítez del Raval. 

Álvaro torna, amb la seva prosa directa, plena d'ironia, i un gran esforç de documentació, a acostar-nos un capítol oblidat de la nostra història plena de capítols intencionadament oblidats, en què les dones es van empoderar i, com destaca l'autor, "van donar un pas més mentre altres es van quedar a casa o al bar". Perquè les dones sempre han estat punta de llança de les lluites socials, al 1918; abans -a la revolta de 1909 quan van veure embarcar els seus fills "cap a l'escorxador"; després -quan moltes de les dones del motí de 1918 estaran "a l'esclat de llum de les Dones Lliures de 1936"-; i ara, avui mateix, en la vaga feminista del dia 8. 

Toni Álvaro, que ja va recuperar del bagul de la desmemòria a les dones i homes lluitadors que protagonitzaven els 120 relats del seu Catálogo de decisiones y fragilidades, ens presenta en aquest nou llibre les anònimes -per la majoria- Amalia Alegre, Maria Marin, Josefa Miralles o les més conegudes Libertad Ródenas o Rosario Dulcet. Algunes més moderades que d'altres, totes elles, van demostrar en aquell llunyà 1918 que el que es diu avui per convocar la vaga feminista del 8 de març, que si la dona s'atura, s'atura el món, era cert fa un segle i ho continua essent avui. 

Precisament, aquest episodi forma part del programa commemoratiu del Dia Internacional de les Dones a Cerdanyola ja que les historiadores Soledad Bengoechea i Maria-Cruz Santos abordaran el Motí de Dones de 1918 en una xerrada-col·loqui que es farà a la sala Granados de la Biblioteca Central el proper 6 de març a les 19 hores.