Torna el Camí de Justícia
9 de desembre de 2011 a les 0:00Dilluns s'obren les inscripcions per participar en una nova edició del Camí de Justícia, la representació cultural de la marxa nocturna que va fer Berenguer de Saltells per assassinar l'abat de Sant Cugat al 1.351. El Camí de Justícia d'aquest 2011 es farà el divendres 23 de desembre.
La VII edició del Camí de Justícia entre Cerdanyola i Sant Cugat tornarà a recordar la nit de Nadal de 1.351 en què el noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells i els seus companys van assassinar l'abat Biure del monestir de Sant Cugat.
- 18.45h: trobada al Museu Ca n'Ortadó
- 19h: sortida del museu
- 21h: arribada a Sant Cugat
- 21.15h: rebuda de les autoritats i sopar medieval
- 22h: representació de l'obra "Pedra i sang" que recorda els fets
- 24h: retorn a Cerdanyola
La companyia Tetrateatre és l’encarregada de portar a escena aquesta obra que ja porten interpretant més de 10 anys barrejant tragèdia i comèdia, música i diversos registres que desenvolupen gairebé 40 actors. Tot i que la companyia ha rebut moltes ofertes per portar l’obra fóra de les parets del monestir, la direcció s’ha negat, doncs la possibilitat de poder-la interpretar en el mateix espai on van succeir els fets li dóna a l’obra un ambient i un clima impossibles d’aconseguir amb cartrópedra.
El text és de Josep Maria Jaumà, la composició musical de Joan Alavedra, la direcció teatral de Dolors Vilarasau i els actors principals són Joan Berlanga -Berenguer de Saltells- i Jaume Pla -abat Biure-.
Els fets històrics
Els Saltells eren una família de la petita noblesa de Cerdanyola, documentada des del 960. El 1347, Berenguer de Saltells va cedir els seus béns al monestir de Sant Cugat, deixant el seu fill Berenguer, a les hores absent, fora del testament.
Quan Berenguer va retornar, ja mort el pare, inicià un procés judicial per recuperar els béns cedits amb el recolzament del rei Pere III. El 1350, una sentència va obligar el monestir a vendre el que li havia estat donat i a lliurar a l’hereu els 47.340 sous en què es va valorar. La data fixada per al pagament va ser la vigília de Nadal.
El dia s’acostava i l’abat Biure no complia la sentència. La nit de Nadal, Berenguer es va dirigir al monestir i, davant de la negativa de l’abat a pagar, fou assassinat. Però l’assassí no estava sol, l’acompanyaven Bernat Rosseta, germà del batlle de Sabadell, Francesc de Togores, antic veguer de Barcelona, Ramon Vinader, notari i jurista, Antic Farigola i Pere Lletó, masover i procurador del Saltells respectivament, i Galceran “el Negre”, criat de Rosseta i l’únic a qui van poder detenir. Un grup de personatges respectables que evidencien amb la seva participació els conflictes que enfrontaven senyors i feudataris al Vallès, especialment amb el poderós monestir de Sant Cugat.
Un cop comès el crim, Berenguer i els seus companys van anar cap a Sabadell, on tots hi tenien feus i censos, i des d’allà van fugir i mai no se’ls trobà, tot i que sembla que es van refugiar a Foix. La seves propietats foren venudes i la casa dels Saltells destruïda per ordre del rei Pere III.