Torna la Festa de Sant Antoni Abat per recordar el passat pagès
24 de desembre de 2012 a les 0:00En la quinzena edició de la recuperada festa no hi haurà cap novetat significativa, però els organitzadors, els Arriers de Sant Antoni Abat, destaquen la col·laboració que reben sempre per part de particulars i entitats i la gran participació de la ciutadania en l'activitat.
La XVa edició de la Festa de Sant Antoni Abat, organitzada pels Arriers de Sant Antoni, començarà divendres 11 de gener amb les activitats ja tradicionals i conclourà diumenge 13 amb l’acte més popular: La passada dels Tres Tombs. El banderer d’enguany serà Xavier Esquerré Mimó i els cordonistes Jaume Mimó Mas i Israel Onsulve Domínguez. Els banderers infantils seran Cristina García Rubio, Eva Marcó Albuixech i Mario Barrio Laplaza, de l’Escola Anunciata.
Un dels membres de l’entitat, Xavier Aguado, destacava durant la presentació de la revista de la festa, de la qual se n’han editat 12 mil exemplars, que després de la realització “d’una revista de mínims en l’edició anterior”, han volgut reemprendre la publicació “amb més ganes i il·lusió” i, per aquest motiu, s’ha realitzat en color i s’ha mantingut la qualitat dels continguts.
Per a Aguado, la revista “és molt més que un butlletí dels Arriers”, la publicació “és l’abstracció que volem donar d’una festa, de les ganes de tirar endavant un sentiment de pertinença a un poble i a una cultura”.
El secretari dels Arriers de Sant Antoni, Jordi Garsaball, explica que, tot i ser una entitat petita, la col·laboració de persones particulars, col·lectius diversos i les entitats d’arrel tradicional que participen a l’activitat, donen força a la seva festa.
Garsaball remarca que en uns anys en els que no hi ha pressupost, la Festa de Sant Antoni de Cerdanyola continua sent de qualitat, també perquè l’entitat disposa d’un patrimoni important d’animals, carros i eines que gestionen i del qual es beneficia finalment la ciutadania de Cerdanyola que pot gaudir d’una bona passada dels Tres Tombs.
Sense novetats
En la quinzena edició de la recuperada festa no hi haurà cap novetat significativa. Les activitats començaran divendres, a les 15,30 hores amb la rebuda de la bandera infantil i la celebració a l’escola Anunciata. A les 21 hores tindrà lloc el pas de les banderes als banderers de 2013 a l’Ateneu, amb les entitats d’arrel tradicional i l’actuació de La Corranda.
El dissabte serà una jornada reservada als jocs tradicionals que s’iniciaran a les 11,30 hores, amb el tallers de guarnir carros amb flors i verd, a càrrec de Bambalina a la plaça de sant Ramon.
A la mateixa hora està prevista la realització del VIIè Concurs de Jocs i Esports tradicionals “Lluparrets contra Guineuetes” a la plaça de Sant Ramon.
A les 12 hores es podrà veure el Ball de la secció juvenil de l’Esbart Dansaire Sant Marçal i a les 13 hores es farà un joc de Cucanya infantil, a càrrec de José Antonio Jiménez, de l’associació Valle de Los Pedroches.
Finalment, diumenge se celebrarà la tradicional Passada dels Tres Tombs. A les 8,30 hores, es farà les matines galejadores a càrrec dels Trabucaires de Cerdanyola. A les 9 hi haurà la concentració de la comitiva a casa del banderer, a la plaça de Sant Ramon, 7 on es farà lliurament de les banderes. A les 9,30 hores tindrà lloc una missa solemne cantada per la Coral Collserola a l’església de Sant Martí. A les 10,15 hores es realitzarà el Ball de Sant Antoni, a càrrec de l’Esbart Dansaire Sant Marçal.
A les 12 hores es donarà inici a la passada que sortirà del Parc Tecnològic i farà el seu recorregut habitual fins arribar a la plaça de l’Abat Oliba, on es farà la benedicció dels animals.
La jornada finalitzarà amb el dinar dels Arriers. Per a Jordi Garsaball és una alegria el fet que els Tres Tombs sigui una de les festes que aconsegueixen més participació de la ciutadania i remarca que “és una petita festa major de Nadal”.
El president dels Arriers, Ermini Puig, assegura que és l’única festa dels Tres Tombs de Catalunya on la joventut té una participació destacada.