'Tots els colors de la llengua': el català i les parelles lingüístiques
19 d'abril de 2005 a les 0:00Una de les propostes més interessants per a fomentar l’ús de la llengua és el voluntariat lingüístic. La tesi és fàcil: cal trobar una persona catalanoparlant disposada a emprar la llengua, durant un temps a la setmana, amb una altra persona que està aprenent el català i necessita passar de la llengua de les aules al que es parla al carrer, al que emprem totes i tots.
Cerdanyola participa d’aquest programa. Ahir i a la Biblioteca de ca n’Altimira se’n reunia una bona representació de les nostres parelles lingüístiques per a participar en l’acte de presentació del llibre Tots els colors de la llengua, obra dels periodistes Mariona Casas i Agustí Danés. Aquest volum recull el testimoni d'una quinzena de persones de països diferents, d'edats diverses i de classes socials distintes que han decidit acollir-se al programa del Voluntariat lingüístic.
A l’acte hi assistiren Mariona Casas, els voluntaris Khalifa Allaui, Miquel Saborit i Dolors Solà, directora del Consorci per a la Normalització Lingüística d’Osona. Parlaren de les seves experiències i es sotmeteren a les preguntes de les parelles lingüístiques locals. Aquesta era justament la idea de l’acte: crear un espai per a motivar l’ús de la llengua entre aquelles persones que accedeixen a parlar-la.
La coautora del llibre, Mariona Casas, explicava que la lectura de les entrevistes fetes a voluntaris per la llengua permeten veure que el voluntariat és positiu, tant per la part autòctona de la parella com per la nouvinguda.
Casas desfà el mite que la comarca de l’Osona, on hi ha un índex molt alt de catalanoparlants, tot rutlla sense problemes. També hi ha un percentatge molt elevat d’immigrants i és des de la societat civil des d’on sorgeix la idea del voluntariat, fent de la llengua un lloc comú per a tothom.
El Servei Local de Català organitza dissabte, 23 d’abril, l’activitat Viu en català!. Entitats locals faran diverses activitats als Jardins de ca n’Ortadó, d’11 del matí a 2 de la tarda. L’activitat estrella serà el Pica-pica multicultural, pensada perquè a partir de les aportacions dels concurrents es puguin compartir productes típics, converses i tot allò que es vulgui. Aquesta activitat s’iniciarà a la una de la tarda.