Tots Sants de portes obertes a l'església vella de Sant Martí
27 d'octubre de 2011 a les 0:00Tot commemorant Tots Sants i Difunts, l'església vella de Sant Martí oferirà jornades de portes obertes dissabte 29 i diumenge 30 d’octubre i dimarts 1 de novembre.
Els visitants podran descobrir un imponent edifici de tradició gòtica amb elements renaixentistes construït a cavall dels segles XVI i XVII i contemplar els treballs de restauració que s’hi estan realitzant. També és interessant visitar la part antiga del cementiri on es poden veure panteons i monuments funeraris de finals del segle XIX i principis del XX de gran interès artístic.
La segona de les esglésies dedicada a Sant Martí
Cerdanyola ha tingut tres esglésies dedicades a Sant Martí. La primera es van construir en algun lloc indeterminat a prop de la masia de Can Coll durant l’edat mitjana. A finals del segle XVI, els caps de família de Cerdanyola i els senyors del castell de Sant Marçal, a instàncies del bisbe de Barcelona, van decidir construir un temple a la plana, l’església Vella que es la que es visitarà en aquestes jornades de portes obertes. A començaments del XX es va aixecar, entre els dos barris del jove poble de Cerdanyola, un nou temple, l’actual església parroquial. Les esglésies de Sant Martí de Cerdanyola són, doncs, un reflex de les pautes de poblament que han adoptat els habitants del terme des de fa mil anys i dels diferents estils artístics que s’han desenvolupat al llarg d’aquest temps.
Edifici singular
L’església Vella de Sant Martí és un edifici de tradició gòtica amb elements renaixentistes construïda entre finals del segle XVI i començaments del XVII. L’església, com passa amb la majoria de temples, ha estat reformada en diverses ocasions i ha estat malmesa durant els diferents conflictes bèl·lics que s’han succeït al llarg dels segles, especialment durant la Guerra Civil Espanyola.
Qui vulgui ampliar aquesta informació pot fer-ho a través del llibre L’església vella de Sant Martí. Història i Arqueologia, títol del Quadern de Recerca editat al 2009 per l’Ajuntament de Cerdanyola conjuntament amb el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona