Trencant el silenci sobre l'amiant
25 de maig de 2018 a les 12:43L'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya (AVAAC) ha presentat a Cerdanyola la 'Guia informativa sobre els riscos de l'amiant', un quadern publicat en col•laboració amb Col•lectiu Ronda, El Periódico de Catalunya i la Plataforma Cerdanyola 2000, que vol ajudar a trencar el silenci sobre l'efecte devastador de l'amiant en una ciutat que l'ha patit de manera molt cruel.
Audios
25-05-2018 Fernando Saavedra
25-05-2018 José Luís Gómez
25-05-2018 Esther Costa
A través de la Plataforma Cerdanyola 2000, Fernando Saavedra és una de les persones afectades per l'amiant que busca recuperar la mobilització ciutadana "per parlar d'un tema sobre el qual, incomprensiblement, sembla imposar-se un silenci esfereïdor".
Malgrat que es compleixen 16 anys des que Espanya dictés la prohibició de l'amiant en tots els processos productius, els efectes tòxics de l'asbest segueixen molt vigents, davant la gran latència d'aquest material en l'organisme humà. Els experts preveuen al voltant de 40.000 morts per l'exposició a aquest mineral en les pròximes quatre dècades, la mateixa xifra de víctimes registrades fins ara. Cerdanyola està considerada la zona zero de l'amiant a l'Estat espanyol.
El vicepresident de l'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya, José Luís Gómez, explicava que s'ha volgut editar una guia molt pedagògica i pràctica per conèixer què és l'amiant i la seva tipologia, on es pot trobar allotjat a dia d'avui i com procedir a desmantellar de manera segura. Gómez alerta que "el problema de l'amiant encara és viu, no solament en les persones afectades, directes o passives, si no també en els processos de desamiantatge, amb moltes empreses inscrites al Registre d'Empreses amb Risc d'Aminant incompleixen normes bàsiques de seguretat".
La guia també informa sobre la simptomatologia i els efectes sobre la salut que comporta l'asbest. Les principals patologies que se li associen són l'asbestosi (o fibrosi pulmonar), el càncer de pulmó i el de laringe, i el mesotelioma maligne (tumor a la pleura o el peritoneu). L'advocada del Col·lectiu Ronda, Esther Costa, exposava els tres fronts judicials en el que es mou el seu gabinet.
Costa explica que per una banda s'han assolit sentències guanyadores per a persones afectades directament per l'amiant, "el que ha permès revisar a l'alça pensions de viduïtat i guanyar indemnitzacions per danys i perjudicis". Per altra banda es comencen a resoldre favorablement els casos de les afectades passives domèstiques (dones de treballadors) i els passius ambientals (veïns en un radi de 2 quilòmetres de la fàbrica), "tot i que caldria lluitar per ampliar el termini de prescripció, que ara és d'un any i deixa a molta gent fora de possibles indemnitzacions".
Finalment, Esther Costa, parlava del front judicial que obre el desamiantatge d'edificis, deixant clar que "quan l'amiant es troba dins el període de vida útil, no suposa un perill, però una vegada superat aquest període és un risc i s'obren diverses vies d'actuació, con la via civil per demanar la retirada de l'amiant o la via del delicte contra el medi ambient i la salut pública".
En el torn de conversa amb el públic assistent, la majoria d'intervencions van ser per lamentar el que es considera poca implicació de les administracions i, encara més greu, poca implicació de les persones afectades, fins al punt que Cerdanyola, amb 60.000 habitants, ara mateix no té cap associació de víctimes de l'amiant, mentre que a la ciutat italiana de Casale, afectada per l'amiant de l'empresa Eternit, amb 35.000 habitants, compta amb una associació amb 5.000 inscrits.
La Guia informativa sobre els riscos de l'amiant es pot descarregar als webs de l’Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya i de la Plataforma Cerdanyola 2.000.