Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Tres Tombs per recordar el passat i protegir el futur
Tres Tombs per recordar el passat i protegir el futur

Tres Tombs per recordar el passat i protegir el futur

8 de gener de 2016 a les 12:30

El pas de les banderes obre aquest vespre de divendres la festa de Sant Antoni Abat que arribarà diumenge al seu punt culminant amb la celebració de la passada de cavalls i carruatges dels Tres Tombs. La recuperació de la vida pagesa perduda de Cerdanyola, la promoció de la cultura popular i tradicional i la defensa dels nous reptes de protecció del medi ambient són els grans eixos d'una festa més que consolidada.

Audios

08-01-2016 Jordi Garsaball

08-01-2016 Entrevista amb Jordi Garsaball (Arriers de S. Antoni)

Ramon Puig serà el banderer de Sant Antoni Abat d'enguany, acompanyat per les cordonistes Teresa i Margarida Puig, tots ells de Can Pau Menut. Els banderers infantils seran les alumnes de l'escola Saltells Carla García, Sofía Ballesteros i Alba Téllez.

 La festa dels Tres Tombs s'obre aquest divendres a les 20.30 hores amb el pas de banderes als seus portadors d'aquest 2016 en un Ateneu que també serà l'escenari de l'actuació de La Corranda, una formació que recull cançons populars.

Recordar el passat i protegir el futur

Aquesta serà la primera activitat d'una festa que els Arriers de Sant Antoni van recuperar l'any 1999 i que no es feia a Cerdanyola des dels anys 50. Jordi Garsaball, secretari de l'entitat, considera que la ciutadania s'ha fet seva la festa i "cada cop s'apunta més perquè es pot veure una vida pagesa que ja s'ha perdut" en un territori que fa unes dècades estava ple de vinyes.

Garsaball explica que durant la passada veuen com els avis expliquen als seus nets coses sobre els carros i aquells temps. El secretari dels Arriers creu que això permet que aquest món no es perdi del tot, encara que només sigui des del punt de vista patrimonial i cultural.

No obstant això, Garsaball defensa que Sant Antoni Abat no és una festa per recordar el passat, sinó també per recordar que el planeta necessita que es protegeixi. Així, un dels objectius dels Tres Tombs és plantejar el repte de la protecció del medi ambient i lluites com el canvi climàtic o la sostenibilitat.

La passada i altres cites

La gran cita del cap de setmana serà la passada de diumenge que s'obrirà a les 12 del migdia des del Parc Tecnològic, recorrent tot el centre de Cerdanyola fins arribar a la plaça de l'Abat Oliba on, aproximadament a les 13.30 hores, es farà la benedicció dels animals i el pagament del cens del pollastre. La passada d'enguany serà similar a la de les darreres edicions i reunirà uns 40 carros de diferents mides i funcions (llimoneres, de pagès, tresillos, quartes...), a més dels cavalls muntats.

La festa, però, tindrà moltes altres activitats. Dissabte s'obrirà amb els jocs amb ponis, la desena edició de la mostra de jocs i esports tradicionals que enfronta a Lluparrets i Guineuetes, la cucanya infantil, el ball de la secció juvenil de l'esbart Sant Marçal i el taller per guarnir carros, una iniciativa que organitza Bambalina i que recupera l'ornamentació dels carros que era habitual als anys 40 i 50.

A més de la passada de cavalls i carros, diumenge el programa també presenta altres cites importants com la matinal dels trabucaires, la concentració davant la casa dels banderers, l'ofici de la missa cantada per la Coral Collserola, el ball de Sant Antoni o la fira de productes agroalimentaris que organitza Manduca catalana. Jordi Garsaball explica que la fira vol potenciar els productes de proximitat i ecològics.

Els Arriers de Sant Antoni Abat han publicat com acte previ a la festa una revista amb informació sobre la celebració, però també sobre altres aspectes relacionats amb la vida pagesa, els animals i el medi ambient com el funcionament de la rabassa morta, la doma de cavalls, els abocadors de Cerdanyola o el col·lectiu La Increïble Comestible, entre d'altres.