Trobada dels alumnes britànics i catalans del programa Comenius Regio que busca un futur millor per als joves participants
27 d'abril de 2015 a les 8:03La sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola (BCC) va acollir la trobada dels participants en el projecte Comenius Regio “Facing Youth Unemployment from the very beginning (FYEVB)”, que duen a terme les ciutats de Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Portsmouth (UK).
Les delegacions britànica i catalana s’han trobat a Cerdanyola del Vallès per valorar la feina feta fins ara en el projecte “Facing Youth Unemployment from the very beginning (FYEVB)”.
La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, Maria Reina, va rebre en nom de la ciutat als participants. Posteriorment alumnes i docents dels centres participants van exposar les seves experiències.
Les tècniques responsables del programa, Sílvia Camps, de l’Ajuntament de Badia del Vallès, i Anna Martín, de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, van presentar aquells eixos comuns del programa.
Tot i aquesta estructura comuna, cadascun dels participants ha adaptat el projecte a les seves necessitats i organització. Així, a l’Institut Jaume Mimó, tot l’alumnat de 2n d’ESO ha passat per una optativa trimestral, en la què s’ha implementat el programa centrant-se en el disseny d’una activitat d’aprenentatge - servei en col·laboració amb l’escola d’educació especial Jeroni de Moragas. Els nois i les noies de 2n han preparat activitats d’educació física pels nois i noies amb necessitats educatives especials.
Als altres instituts (Banús, Badia, Federica Montseny) en canvi, un grup seleccionat d’alumnes que corresponien als criteris establerts en un principi, han fet aquesta matèria durant tot el curs.
Els nois i les noies de l’Institut Banús han fet el seu treball d’aprenentatge servei amb la gent gran de l’espai La Caixa, en l’àmbit de les tecnologies de la informació. Els centres de Badia han col·laborat, per elecció dels infants, en la dinamització del les activitats esportives de l’e stona de menjador a l’escola La Sardana.
Pel que fa a l’aplicació de l’experiència a Portsmouth, ha estat força diferent, donades les característiques dels centres que hi participen. L’han anomenat “The Big Harbour Project”, i s’ha concretat en la planificació d’activitats conjuntes de l’alumnat de la Harbour School (destinada a atendre alumnat amb alt risc social, que ha sortit del sistema ordinari) amb les associacions “ Bivol”, que treballa amb adults amb dificultats d’aprenentatge, i “Motiv8”, que centra la seva acció en l’oferta de formació ocupacional alternativa.
Així doncs, els alumnes i educadors anglesos han compartit les seves vivències amb els alumnes i professors de la nostre ciutat i de Badia del Vallès.