Turó Solidari i Custòdia del Territori, el patrimoni com a responsabilitat compartida
30 d'octubre de 2013 a les 14:10Turó Solidari porta a l’Ateneu dues exposicions vinculades al programa de la Xarxa de Custòdia del Territori. 'Collserola, un tast de biodiversitat’ i la sèrie de fotografies de l’Emili Boada ‘Construccions en pedra seca’ permetran una aproximació a la riquesa natural i patrimonial del nostre entorn.
La Xarxa de Custòdia del Territori és una organització creada l’any 2003 que treballa per la conservació dels recursos i valors naturals, culturals i paisatgístics del nostre entorn. La Xarxa està formada per més de 150 associacions, fundacions, Ajuntaments i empreses. Encarna Larrey, presidenta de Turó Solidari, una de les associacions integrades a la Xarxa, explica que la custòdia del territori "busca crear una responsabilitat compartida vers la conservació del patrimoni natural i humà que ens envolta, concebut com una propietat col·lectiva que forma part de la nostra riquesa personal".
Turó Solidari ha portat a l’Ateneu de Cerdanyola dues exposicions que es podran visitar fins al proper 11 de novembre, ja sigui de manera individual o concertant la possibilitat d’una visita comentada. Una de les exposicions, creada pel Centre d’Educació Ambiental de Can Coll, Collserola, un tast de biodiversitat, ens apropa als aspectes claus de la biodiversitat del Parc Natural de la Serra de Collserola, com poden ser les relacions que s’estableixen entre les diferents espècies, l’alt índex de diversitat que hi ha a Collserola o les espècies exòtiques i els problemes que porten associats.
L’altra exposició és Construccions en pedra seca, una col·lecció de fotografies de l'Emili Boada, procedent del Museu Etnològic de Barcelona, és una mostra de la saviesa i bellesa de l’arquitectura popular i anònima que podem trobar escampada pel nostre territori. Segons Larrey, "Emili Boada sap llegir en les pedres, en aquestes modestes construccions que oferien aixopluc al camp i al bosc, i ens mostra tota la seva poesia". El dilluns dia 4, a les 18.30 hores, hi haurà una xerrada amb l'Emili Boada sobre el tema Construcció del paisatge, en la que parlarà de les intervencions humanes en el paisatge, "intervencions com les construccions de pedra seca que s’integren perfectament en el seu entorn, formant part del territori i la seva personalitat".
Les exposicions es podran visitar fins al proper 11 de novembre i són obertes al públic en general. També hi ha visites guiades als alumnes dels cursos de català i als centres educatius de Cerdanyola, i la possibilitat de concertar visites comentades per a grups interessats trucant al telèfon de l’Ateneu (93.591.41.33)