Última setmana de portes obertes al Sincrotró ALBA
26 d'agost de 2013 a les 14:08El Sincrotró ALBA manté les jornades de portes obertes al gran públic fins al proper divendres 30 d’agost. Les visites guiades, d’una hora i 15 minuts aproximadament, són gratuïtes i permeten als visitants passejar pel recinte experimental i conèixer les diferents aplicacions que té en àmbits com la biologia, la ciència de materials, la física o el medi ambient, entre d’altres.
El Sincrotró ALBA obre les seves portes a la ciutadania fins al 30 d’agost en tres horaris disponibles: 9:30h, 11h i 12:30h. Les visites estan obertes a qualsevol tipus de públic tot i que no són recomanables per a nens i nenes menors de 14 anys. Per visitar el sincrotró, només cal enviar un correu electrònic indicant el vostre nom, telèfon i número de persones a visitas@cells.es.
El Laboratori de Llum de Sincrotró ALBA és una font d'última generació que funciona com un microscopi gegantí i permet descobrir els secrets d'àtoms i molècules. Les instal·lacions, de 22.870 m², estan integrades per un edifici principal de formigó i vidre en forma de cargol de 140 metres de diàmetre, i plantes subterrànies on s'ubiquen tallers i centres de producció d'energia. A Europa hi ha prop de 20 sincrotrons, però ALBA és l'únic situat al sud de la línia París – Trieste, excloent la font europea de Grenoble.
Un sincrotró és un accelerador de partícules. Un canó d'electrons produeix un feix inicial que s'accelera en el sincrotró fins a velocitats properes a la llum. Un cop accelerats, els electrons s'injecten en un anell d'emmagatzematge. Allí circulen durant hores amb una energia que es manté constant mitjançant cavitats de radiofreqüència. Quan els electrons que circulen per l'anell descriuen una corba, emeten llum de gran intensitat, a longituds d'ona que van d'allò visible als raigs X. Aquesta llum és molt focalitzada, polaritzada i s'emet en forma de pulsacions, com el flaix d'una màquina fotogràfica. La radiació emesa, o llum de sincrotró, es direcciona cap a les estacions de treball on els usuaris la podran fer servir per a les seves investigacions.
La radiació de sincrotró es pot fer servir en molts camps de recerca: des de la física i la química fins la medicina o la biologia. Les seves aplicacions industrials són molt variables. Es pot fer servir per fabricar objectes molt petits, dissenyar fàrmacs o desenvolupar nous materials per a la indústria. Les aplicacions de major impacte són en biologia molecular, per estudiar les proteïnes i els virus i ajudar a dissenyar nous fàrmacs; en teràpia mèdica; en ciències ambientals per determinar l'estructura dels contaminants i en ciències dels materials per estudiar les seves propietats.