Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Un agost de lectures; un estiu aprofitat

Un agost de lectures; un estiu aprofitat

7 d'agost de 2014 a les 17:08

Novel.la d'intriga històrica, el drama real d'una família jueva, una novel.la negra escrita a quatre mans amb una reportera com a protagonista, la hipnòtica novel.la guanyadora del premi Pulitzer, un toc d'humor que recorda a 'La conjura de los necios' o la segona novel.la d'una autora catalana en alça són algunes de les recomanacions literàries de llibreteres locals per aquest estiu que ens deixa temps per gaudir d'un bon llibre.

El mes d'agost, allunyats la majoria de la població del moment més intens de la vida laboral i de moltes de les "turbulències" de la vida quotidiana, és una magnífica oportunitat de mantenir o redescobrir el plaer de la lectura. Al marge dels èxits més mediàtics de John Green, Jonas Jonasson, títols de moda com La ladrona de libros, Desig de xocolata o Les ulleres de la felicitat, les llibreteres locals són un excel.lent punt de referència per trobar lectures aconsellables per aquests dies de lleure. 

Elena Lleida, de la Llibreria Èfora, ens recomana tres lectures ben diferents. A l'apartat de ficció, l'establiment del passeig de Cordelles aconsella La filla de l'escocès, una novel·la d'intriga i també històrica ambientada, tot i el títol, en la Barcelona de 1915. És obra d'una autora debutant com Carme Melchor.
 
Un altre títol ben diferent recomanat per Lleida és El gran frío, el nou cas de la reportera Anna Martí ambientada a la Barcelona dels anys 50. Una novel·la d'intriga escrita a quatre mans per Rosa Ribas i Sabine Hoffmann que "enganxa des de la primera pàgina".
 
Elena Lleida aconsella també des d'Èfora, que tancarà les portes per vacances dissabte, una obra de no ficció que no deixa indiferent ningú: Las siete cajas, obra d'una barcelonina, Dory Sontheimer, que descobreix a les golfes de casa seva set caixes amb documents que li expliquen la història desconeguda de la seva pròpia família: la dramàtica història de la persecució d'una família jueva pels nazis.
 
Ben diferents són les recomanacions que ens fan des de la Llibreria L'Aranya del carrer Santa Anna. Mireia del Río, que estarà darrera el taulell de l'establiment tot el mes d'agost, també ens proposa tres lectures diferents. La primera d'elles és El jilguero, una d'aquelles novel·les hipnòtiques amb que Donna Tart ha guanyat el premi Pulitzer amb un relat misteriòs.
 
Una de les autores de capçalera de L'Aranya és Marta Rojals. La llibreria del carrer de Santa Anna ja va apostar per la primera novel·la de l'autora i ara Mireia del Río torna a aconsellar L'altra, la segona novel·la de Rojals, centrada en un personatge, l'Anna, dissenyadora gràfica, i les coses que ens passen a la vida avui mateix, sempre amb un "llenguatge directe" amb què aborda "les incerteses" del temps que ha tocat viure.
 
La tercera recomanació de L'Aranya és molt diferent. La bona sort d'ara mateix és una novel·la amb molt bon humor en què Matthew Quick explica la història de Bartholomew Neil, un personatge que alguns consideren una barreja entre Forrest Gump i Ignatius J. Reilly –el gran personatge de La conjura de los necios-, i que comença una nova vida escrivint cartes íntimes a en Richard Gere.
 
Les dues llibreteres coincideixen en recomanar més que vivament que l'estiu sigui temps de lectures infantils i, més enllà, Del Río aconsella que "acompanyem els nens en la lectura i que descobreixin en els llibres un caramel". Lleida remarca la qualitat de molts dels llibres que hi ha a les prestatgeries d'infantil i juvenil.

Les llibreteres destaquen que aquests dies s'acosten als seus establiments els lectors de sempre, del dia a dia, però també una part, encara que sigui minoritària, que busquen aquell llibre concret que no han tingut temps per llegir durant la resta de l'any o d'altres que simplement volen rebre consell sobre lectures del més divers tipus: senzilles i entretingudes, però també les que requereixen d'atenció i temps.