Un col·loqui de memòria familiar obre els actes de commemoració dels 200 anys de nucli urbà
28 de novembre de 2018 a les 10:30Cerdanyola és un territori amb molta història, mil·lenària. Però aquesta història, sent llarga, no és tan longeva quan parlem del seu nucli urbà, el que coneixem avui com la ciutat de Cerdanyola del Vallès. Ens acostem cada cop més als 200 anys. I hi ha gent que ja treballa per aquesta commemoració.
El 6 de desembre de 1828 els propietaris de la masia de Can Serraperera firmaven 6 contractes emfitèutics a la zona del camí que portava a Sant Cugat. Aquell contracte cedia l’ús de la terra, però obligava a construir una casa. Van ser les primeres de l’actual nucli urbà de Cerdanyola i aquella zona la coneixem ara com carrer de Sant Ramon.
Quan s’acosten els 200 anys d’aquella data es posa en marxa un programa commemoratiu i de memòria organitzat per l’Ajuntament, a través dels museus de la ciutat, per la Constància-factoria cultural i pel grup local d’Òmnium Cultural.
Jaume Sobrevals, integrant d’Òmnium Cultural, apunta que aquesta commemoració no vol simplement recordar el passat, sinó “reconèixer aquest llegat per mirar de projectar un futur de Cerdanyola com a comunitat”.
Es tracta d’un projecte singular, que neix ara i que es vol anar construint durant els pròxims 10 anys amb les modificacions que calgui i on tothom hi té cabuda, entitats i persones de tots els sectors socials i de tots els barris que es podran anar incorporant i despenjant de la iniciativa al seu ritme.
Primeres activitats aquesta setmana
Perquè Sobrevals destaca que el protagonisme és de les persones ja des de les primeres activitats que es faran aquesta setmana. “El 6 de desembre farà 190 anys” és el nom d’un col·loqui sobre memòria familiar que es farà aquest dijous, 29 de novembre, al museu de ca n’Ortadó -19 hores-, mentre diumenge, 2 de desembre -12 hores-, es farà un itinerari guiat per Cerdanyola de Dalt amb el nom de “De la masia al poble”.
El col·loqui comptarà amb la participació de membres de famílies que fa moltes generacions que viuen a Cerdanyola perquè “no només disposen de memòria personal, sinó també familiar” dels canvis a Cerdanyola ja que els seus pares i avis els van explicar des de petites anècdotes o tradicions a canvis en el paisatge urbà viscuts mentre Cerdanyola creixia. Aquest col·loqui es gravarà perquè quedi com un document històric destacat dins el programa commemoratiu.
La restaurada església Vella de Sant Martí serà el punt de sortida –a les 11 hores de diumenge, 2 de desembre- de l’itinerari De la masia al poble fins acabar al museu de ca n’Ortadó on es disposa d’una maqueta del territori que mostra els canvis històrics més destacats que ha viscut Cerdanyola del Vallès amb els pas dels segles.