Un documental mostra l'educació com a eina per al canvi social
1 de març de 2013 a les 16:03L'educació és molt important pel canvi social. Amb aquest missatge, la professora i portaveu del sindicat Ustec-Stes, Rosa Cañadell, presentava divendres a La Clau de Cerdanyola el seu documental "Educar és la millor manera de lluitar" que mostra el treball educatiu en el Movimiento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra Brasil, MST.
El treball, realitzat conjuntament per Rosa Cañadell i el productor Agustí Coromines, posa de manifest com l’educació és l’eix vertebrador d’un moviment amb 35 anys de vida que ha fet possible que més de 2 milions i mig de persones visquin i treballin de les terres conquerides per aquest moviment. Es tracta d’un moviment social de lluita de camperols sense terres que ocupen, fan els seus propis assentaments i transmeten al col·lectiu un sistema educatiu basat en els valors i el compromís socials.
Segons Cañadell, tota la comunitat del moviment reivindica una escola pública, una educació pròpia lligada a la seva realitat, que acabi amb l’analfabetisme i amb uns valors fonamentals d’amor a la terra, solidaritat i lluita social.
Rosa Cañadell assegura que no es pot fer un paral·lelisme entre el sistema educatiu del Movimiento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra Brasil i el nostre. Tot i així, afirma que rescataria alguns aspectes que haurien de ser fonamentals al nostre país com és “el compromís de tota la comunitat per l’educació” i la consideració de l’educació “com a arma de transmissió de valors i de compromís per la lluita social”.
L’autora, però, considera que cada cop ens allunyem més d’aquestes premisses i la nova llei que vol impulsar el ministre Wert, la LOMCE, va precisament en sentit contrari.
Rosa Cañadell assegura que en totes les ocasions que ha tingut la possibilitat de viatjar fins al Brasil sempre ho ha fet amb la voluntat d’aprendre perquè, tot i la difícil situació per la que passen, és molt interessant veure els projectes tant engrescadors que porten a terme. Segons Cañadell, estan molt més avançats que nosaltres en temes socials.
La projecció del documental es feia divendres a la tarda al local de La Clau, un espai que pretén donar veu a tots aquells col·lectius amb ganes d’organitzar activitats i dinamitzar la ciutat, especialment a tots aquells “amb ganes de donar-li un aire nou a la ciutat mitjançant projectes d’autogestió i alternatius al sistema actual”. Així ho explicava un dels membres de La Clau, Ismael Ávila, qui feia una valoració molt positiva de com està funcionant aquesta iniciativa.
El local de La Clau, situat al carrer de la Mare de Déu del Pilar 43, obre de dimecres a dissabte. La propera activitat programada en la seva agenda tindrà lloc el proper divendres 15 i serà la xerrada-debat Ecuador: de la rebelión de los forajidos a la revolución ciudadana o cómo superó la crisis del 92 el pueblo ecuatoriano. Serà a les 19h.