Un equip de quatre alumnes del Gorgs guanya el premi Repte Emprèn de La Caixa
23 de maig de 2017 a les 11:28Judith Lopera, Maria Roca, Lídia Rodríguez i Laura Miranda són les quatre alumnes de primer de batxillerat de l'Institut Gorgs que han guanyat un dels Premis Repte Emprèn 2017 -que organitza l'Obra Social La Caixa- amb el treball Aira Pulita per millorar la qualitat de l'aire que respirem a les ciutats i zones industrials.
Les alumnes, que han aconseguit el guardó entre 35 finalistes de tot l'estat, han estat un un dels cinc equips guanyadors del premi final consistent en un viatge formatiu a Silicon Valley, on participaran en sessions formatives i visitaran empreses de rellevància internacional com Google, HP i Intel, entre d’altres companyies emblemàtiques.
Aira Pulita,
Aira Pulita, el treball plantejat per les estudiants del Gorgs -sota el nom d'equip de Pangea- planteja la construcció de parcs per generar CO2 mitjançant estructures cilíndriques mecanitzades que contenen aigua marina per reproduir-hi microalgues. L'objectiu de l'equip cerdanyolenc és la creació d'un "servei que purifiqui amb èxit l'aire que respirem" en un entorn urbà "altament contaminat" per la presència d'indústries, cotxes, aires condicionats, etcètera. Pangea apunta que aquesta pol·lució afecta directament la salut de les persones i també té un impacte negatiu per al medi ambient.
La construcció de parcs de CO2 seguiria el model dels parcs eòlics i es col·locaria a les principals zones industrials de l'estat. L'equip de l'institut Gorgs recorda que les algues són "responsables del 70 % de l'oxigen total de la Terra" i, tot i que habitualment s'utilitzen en el camp alimentari, la pretensió del projecte Aira Pulita és que serveixin per a la purificació i la producció d'oxigen. Les estudiants consideren que això netejaria l'aire de toxines i dotaria les zones industrials "de certa imatge de sofisticació futurista", al temps que faria l'estat líder en innovació ambiental.
El treball també té en compte la possible competència del projecte, principalment els arbres i zones verdes urbanes, la comercialització de filtres de toxines i purificadors d'aire o innovacions industrials com la pintura que fa la fotosíntesi o la torre purificadora d'aire per a ciutats de Daan Roosegaarde.
Premi patrocinat
El premi, patrocinat per l'empresa d'assessoria i auditoria KPMG, vol reconèixer el treball per la seva capacitat d'investigar sobre la viabilitat del producte mitjançant l’estudi de la competència real. Segons indiquen des de l'Obra Social La Caixa, l'equip de l'institut cerdanyolenc investiga, identifica i quantifica els avantatges del producte que plantegen enfront dels arbres "a efectes de demostrar als possibles targets els avantatges d’utilitzar els sistemes d’Aira Pulita enlloc de plantacions d’arbres". El jurat del premi destaca que el treball de les alumnes de la nostra ciutat analitza on estan les principals necessitats del producte que ofereixen -zones industrials o ciutats.- per "aprofundir en qui serà el target per la venda del producte".
Reconeixement entre més de 2700 projecte
Des de l'institut Gorgs, el seu director, Jordi Lleonart, destaca que 456 centres educatius del conjunt de l'estat van participar en aquesta edició del Repte Emprèn amb la presentació d'un total de 2703 projectes -d'ells, 15 centres eren catalans i van presentar 1043 treballs-. A més, també hi han participat cinc equips internacionals, de Colòmbia, Perú i Ghana