Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Un escorcoll a Cerdanyola acaba amb la desarticulació d'una banda que feia llanx...
Un escorcoll a Cerdanyola acaba amb la desarticulació d'una banda que feia llanxes d'alta velocitat per introduir haixix Imatge d'un escorcoll a l'operació (Foto Mossos i Guàdia Civil)

Un escorcoll a Cerdanyola acaba amb la desarticulació d'una banda que feia llanxes d'alta velocitat per introduir haixix

29 de març de 2023 a les 11:40

L’operació policial contra una organització criminal que introduïa haixix a Catalunya que va comptar amb una actuació a Cerdanyola el passat 14 de març ha servit per desarticular una banda que construïa embarcacions d'alta velocitat per introduir la droga des d’Àfrica.

Agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil de Tarragona han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic d’haixix i han detingut tretze persones com a presumptes autores dels delictes de pertinença a grup criminal i contra la salut pública en el vessant de tràfic de drogues.

Aquesta investigació conjunta ha desmantellat l’aparell financer de l’organització i els polici han intervingut més de tres tones d’haixix, amb un valor al mercat il·legal proper als 6,5 milions d’euros, així com uns 80.000 euros en metàl·lic

L'organització criminal comptava amb la col·laboració d'empreses nàutiques legals, amb les quals adquirien les peces necessàries per confeccionar embarcacions d’alta velocitat. Es tracta de llanxes semirígides d’entre vuit i deu metres d’eslora aproximadament amb entre tres i quatre motors de gran cilindrada i que podien carregar prop de dues tones d’haixix

En l’operatiu s’han detingut tretze persones, sis de les quals han ingressat a presó provisional per ordre del jutge instructor de la causa. Durant l’operatiu policial s’han dut a terme onze entrades i perquisicions, principalment en domicilis i a seus d’empreses que l’organització disposava a Catalunya, Pontevedra, Màlaga i Cádiz. Una d’aquestes entrades va ser a Cerdanyola, el passat 14 de març.

La investigació es va iniciar fa prop d’un any quan els investigadors d’ambdós cossos, a través del CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) van posar en comú l’existència de dues investigacions, centrades en la mateixa organització criminal, que van confluir en un Equip Conjunt d’Investigació (ECI), tutelat pel Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Tarragona.

Ús de negocis legals

L'organització criminal tenia la col·laboració d'empreses nàutiques legals que donaven cobertura i fiabilitat a les seves operacions comercials. Adquirien el material nàutic necessari per a la fabricació de les seves narcollanxes: motors de gran potència, aparells de navegació i comunicació, que els permetien fer grans desplaçaments marítims a empreses legals amb seu, tant a l’Estat espanyol com a l'estranger. Els arrestats blanquejaven els guanys de les seves operacions a través d'aquestes mateixes empreses.

La cúpula de l’organització estava liderada per dos individus que duien a terme tasques de direcció i supervisió del grup, tot i que no s’encarregaven de les activitats més comprometedores. La resta dels investigats formaven part de l’aparell logístic de l’organització.

Els investigadors, aquest mes de febrer de 2023, van obtenir informació rellevant gràcies a la qual van poder intervenir a Tossa de Mar una partida d’haixix de prop de dues tones transportats en una “narcollanxa” per l'organització des del nord d'Àfrica.

Aquest desembarcament el va organitzar el grup criminal investigat, que en va supervisar de directament l’execució. L’operatiu policial va aconseguir interceptar la droga però les persones que s’encarregaven de l’operació van aconseguir fugir de la zona quan es va iniciar l'actuació policial.

Els investigadors van constatar que l’organització criminal hauria fet servir llanxes per a altres desembarcaments d'haixix, com el que va tenir lloc a les costes d’Almeria a inicis de març, en el qual la Guàrdia Civil va intervenir prop de dues tones d’haixix i va detenir set persones.

El desembarcament va generar informació d’interès policial que, en part, va permetre a l’equip d’investigadors la detecció d'un entramat empresarial dedicat a blanquejar els diners, finançar les activitats de l'organització i intentar justificar la compra del material necessari per a la construcció les embarcacions d’alta velocitat.

D'aquesta manera, els investigats feien el transport amb les embarcacions i també el blanqueig de diners que aconseguien de les seves activitats. Dins del mateix entramat empresarial es van localitzar fins a set empreses, ubicades a Catalunya, que facilitaven el blanqueig de capitals a partir d’una simulació de l’activitat. Els investigadors estimen que el conjunt d’empreses haurien pogut blanquejar més de 2.100.000 euros.

Una d'aquestes empreses, ubicada al port esportiu de la localitat de Mataró, a banda de facilitar el blanqueig de capitals, s’utilitzava per adquirir els elements necessaris per a construir les embarcacions. Els investigats adquirien les parts per construir les llanxes d’empreses ubicades a Pontevedra, Màlaga o Cádiz, però també en empreses de diferents països europeus. D’aquesta manera obtenien estructures d'embarcacions semirígides i motors de gran potència o altres elements de navegació i comunicació, mirant de no aixecar sospites en adquirir-les des d'una empresa nàutica legal.

Tallers clandestins

Un cop l’organització adquiria els productes necessaris per a la construcció de les embarcacions d’alta velocitat els investigats feien servir una empresa de transports, dirigida per un dels líders de l'organització i que utilitzava un testaferro com a suposat titular, per traslladar-les fins a tallers clandestins que disposava l'organització. D’aquests tallers se'n van detectar fins a tres, ubicats a les localitats de Rubí, Salt i Tarragona, des d’on l’organització acoblava tot el material nàutic que havia obtingut de manera suposadament legal.

Explotació de la investigació

Amb tots els indicis obtinguts durant la fase d’investigació el 14 de març l’equip conjunt de Mossos i Guàrdia Civil va dur a terme l’explotació del cas.

Es van fer onze entrades i perquisicions a les localitats de Cerdanyola, Rubí, Canovelles, Terrassa, Cabrils, Sant Adrià Besòs, Barcelona i Sant Boi de Llobregat. L’endemà també es van dur accions policials a empreses de Pontevedra, Cádiz i Màlaga.

Durant les estrades es van detenir 6 persones, al voltant de 80.000 euros en metàl·lic, dos vehicles, 1 semiremolc i multitud de documentació relacionada amb les empreses de l’organització criminal.

A banda, els investigadors van poder vincular l’organització amb la intervenció d’unes altres cinc “narcollanxes” ja preparades per a transportar haixix a les localitats de Mataró, dues a Rubí, a Amposta i a Cartagena (Múrcia).

Galeria d'imatges