Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Un estudi conjunt del Parc Taulí i UAB mostra l’impacte dels banys de bosc en la...
Un estudi conjunt del Parc Taulí i UAB mostra l’impacte dels banys de bosc en la salut de persones amb malestar emocional

Un estudi conjunt del Parc Taulí i UAB mostra l’impacte dels banys de bosc en la salut de persones amb malestar emocional

9 d'agost de 2023 a les 8:21

Investigadors de l’Atenció Primària del Parc Taulí i del Grup d’Investigació en Estrès i Salut (GIES) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), conjuntament amb tècnics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, han presentat els resultats preliminars d’un estudi sobre l’efecte dels banys de bosc en la salut emocional de persones amb símptomes subclínics d’ansietat i depressió.

L’estudi es va efectuar durant els mesos de febrer a juny de 2023, amb un grup de 46 persones de 18 a 75 anys amb simptomatologia lleu d’ansietat i/o depressió. Es van fer dos grups de manera aleatòria i amb un disseny creuat, on la persona participant era part del grup d’intervenció i control. La intervenció va consistir en dues sessions de pràctica guiada de banys de bosc al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb meditacions guiades i caminades en silenci amb consciència plena entre els arbres en una ruta circular de 4km i 2 hores de durada, sense gaire desnivell.

Durant l’estudi es van fer valoracions clíniques de benestar emocional, atenció plena de cos-ment, d’afectivitat positiva-negativa, d’estrès, de suport social, fatiga i capacitat funcional. Els resultats preliminars d’aquest estudi mostren un impacte immediat del bany de bosc amb una reducció de l’estrès, l’ansietat i l’afectivitat negativa i un augment de la plena consciència dels pensaments, emocions i sensacions corporals; així com l’experimentació d’emocions agradables i augment de la interacció amb les altres persones i percepció dels reptes de la vida d’una manera adaptativa.

Aquest assaig clínic té una possible continuïtat amb la finalitat d’estudiar la durada dels efectes de la pràctica de banys de bosc, per determinar si els beneficis tenen impacte en la vida diària i si la repetició d’aquesta activitat pot produir efectes acumulatius.