Un estudi de CCOO diu que la immigració és jove, femenina i llatinoamericana
24 de febrer de 2004 a les 0:00La memòria del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) del sindicat CCOO indica que, majoritàriament, la immigració a Catalunya és jove, femenina i procedent dels països de llatinoamèrica. Les dades d’aquest estudi mostren una evolució de la immigració al llarg dels últims anys i així el col·lectiu equatorià és el més nombrós en substitució del marroquí.
Aquestes són algunes de les conclusions extretes de la tasca a les 36 oficines del CITE durant l'any 2003. Després d’Equador -20’93 percent del total- i Marroc –19’13 percent -, els països d’on procedeixen més persones són Colòmbia –12’05 percent - i, ja a molta distància, Argentina –5’23 percent -, i Perú –3’56 percent .
El sindicat va atendre 21.318 persones -un 48,26 percent són dones. Segons els responsables del CITE, la xifra demostra la feminització de la immigració a Catalunya ja que aquest percentatge ha pujat més de 6 punts en tan sols un any. Altres dades indiquen la joventut, ja que només un 2 per cent dels atesos tenien més de 65 anys i la majoria dels immigrants estan en edat laboral.
Des de CC OO remarquen que cada vegada hi ha més famílies immigrades, cosa que suposa un col.lectiu cada cop més important de persones amb voluntat d’establir-se de forma permanent a Catalunya i amb un 12 percent d’elles en edat escolar. En aquest sentit, una dada remarcable és que habitualment els immigrants tenen un nivell d’estudis que no correspon a la realitat laboral ni als sectors on treballen.
La construcció, l'hostaleria i la indústria són els sectors que ocupen més estrangers, tot i que en els darrers dos anys ha augmentat el nombre d'immigrants que treballen en el servei domèstic. El 60,55 per cent dels usuaris del CITE són immigrants sense papers i, a més, el 54,58 per cent que treballen ho fan sense permís. Una dada que preocupa el sindicat és que el 5,77 per cent del col·lectiu d'estrangers amb residència no paguen a la Seguretat Social. Des del CITE reclamen la regularització de les immigrants que treballen per posar fi a l'economia submergida que s'aprofita de la seva situació.
La majoria dels immigrants no coneixen el català. En aquest sentit, CCOO també sol·licita l'augment dels recursos perquè aprenguin català en l'àmbit laboral i la descentralització de les oficines d'estrangeria per facilitar la tramitació de papers.