Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Un estudi de la UAB destaca les característiques diferents de parelles de fet i...

Un estudi de la UAB destaca les característiques diferents de parelles de fet i casades

30 de juliol de 2008 a les 0:00

Un estudi de la UAB ha comparat les característiques dels matrimonis i de les parelles joves que conviuen sense estar casades. La recerca conclou que la cohabitació i el matrimoni són ben diferents: les parelles no casades tenen, de mitjana, menys fills, són més joves, la diferència d'edat entre els membres és més gran i viuen principalment de lloguer.

L'estudi, dirigit per Pau Miret, investigador del Departament de Geografia i del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, ha investigat la franja d'edat més jove entre les parelles, les que tenen entre 20 i 39 anys. Les dades han estat obtingudes a partir dels censos de població d'Espanya dels anys 1991 i 2001, i a partir de l'enquesta de població activa del primer trimestre de 2008.
 
D'aquesta manera, s'ha pogut també estudiar com han variat les característiques d'aquestes unions els últims anys. Pel que fa a aquesta evolució, els investigadors han constatat que, mentre l'any 1991 el 4 percent de les parelles convivia sense vincle matrimonial, l'any 2001 el percentatge de parelles que convivien en aquestes condicions era del 12,2 percent , és a dir, la cohabitació fora del matrimoni s'havia multiplicat per tres, i actualment aquest percentatge ja arriba al 25 percent . Les dades de 2008 mostren, a més, que la meitat de la població d'entre 20 i 39 anys conviu actualment en parella, s'ha trencat la tendència descendent que es va registrar la darrera dècada del segle XX, i quasi s'ha recuperat el nivell registrat a principis dels noranta.
 
Entre les conclusions de l'estudi, destaca que la cohabitació és un fenomen ben diferent al matrimoni, amb unes característiques diferencials que han restat estables al llarg dels anys.
 
L'estudi palesat que les parelles joves en unió consensual tenen menys fills que les parelles en matrimoni. Es tracta d'una diferència que no ha canviat gaire al llarg dels anys. De mitjana, les dones casades tenien 1,6 fills l'any 1991, davant dels 0,9 fills de les dones en unió consensual. L'any 2001 aquesta relació era de 1,3 fills (les casades) a 0,6 (les dones en unió consensual) i, actualment, la relació és de 1,2 fills a 0,7 fills.
 
Pel que fa a l'edat dels membres, l'opció de la cohabitació és més habitual com més joves són els membres de la parella. Segons els investigadors, això dóna suport a la hipòtesi que, en molts casos, la cohabitació és un matrimoni a prova. L'any 2001, i en la franja d'edats estudiada, l'edat mitjana dels cohabitants era de 30,8 anys per a l'home i 26,6 per a la dona, mentre que en els matrimonis l'edat mitjana de l'home era de 33,6 anys i 32,9 la de la dona. Les dades de 2008 mostren que els cohabitants continuen sent, de mitjana, 3 anys més joves que els casats: l'edat mitjana en les unions consensuals és de 31 anys en els homes i de 29,9 anys en les dones, i en els matrimonis és de 34 i 33 anys respectivament. Actualment 3 de cada 4 joves de 20 anys que viuen en parella ho fan en cohabitació, mentre que als 32 anys aquesta relació es redueix a una de cada 5, i als 39 anys només una de cada 10 parelles són unions consensuals fora del matrimoni.
 
La diferència d'edat dels membres també és característica segons el tipus de parella: és més gran en les parelles que cohabiten sense matrimoni. Actualment, els membres de les parelles no casades tenen una diferència d'edat de 4 anys de mitjana, mentre que en els casats aquesta diferència és de 3,3 anys.
 
La tinença de l'habitatge també diferencia ambdós casos. Les parelles no casades tendeixen més al lloguer que els matrimonis, tot i que, en general, la tendència a Espanya és més cap a la propietat de l'habitatge que cap al lloguer. Així, l'any 2001, el 38 percent dels nois i el 34 percent de les noies que vivien en parella sense casar-se ho feien en habitatge de lloguer, mentre que, en general, el percentatge de parelles que viuen de lloguer no arriba al 20 percent .
 
Un aspecte que ha deixat de ser diferencial és l'ocupació laboral. Les dades de 2001 mostraven que, entre les parelles que convivien fora del matrimoni, era més probable el fet que només treballés la dona, o que no treballés cap dels dos membres, que no pas en el conjunt general de les parelles. El percentatge de parelles no casades on només treballava la dona era del 26 percent , 8 punts percentuals per sobre al de les parelles en general. Les dades 2008 mostren que aquests pecentatges s'han igualat.
 
Per últim, la recerca també palesa que el nivell d'estudis, que l'any 2001 era diferent segons sigui el tipus de parella, també s'ha igualat segons les dades més recents. Els membres de les unions consensuals fora del matrimoni tenien un nivell d'estudis més elevat que els de les parelles en matrimoni, i les unions consensuals acollien les diferències més grans entre els nivells educatius dels dos membres. Ara, aquesta diferència pràcticament ha desaparegut