Un grup de 17 entitats presenten un front comú davant el Pla d'Infrastructures del Transport a Catalunya
28 de març de 2007 a les 0:00
Les entitats, entre les que es troba l'Associació Cerdanyola Via Verda, han presentat un contenciós administratiu contra el PITC ja que consideren que presenta diversos problemes formals que el fan incomplir algunes normatives espanyoles i, fins i tot, europees.
Un grup de 17 entitats, entre elles l’Associació Cerdanyola Via Verda de Cerdanyola, han presentat un contenciós administratiu contra el Pla d’Infrastructures del Transport a Catalunya, PITC. La iniciativa, impulsada per l’Associació per la Promoció del Transport Públic, pretén denunciar els problemes conceptuals i formals que presenta aquest pla.
El president de la PTP, Ricard Riol, recorda que l’associació porta molts mesos mostrant el seu desacord amb el Pla d’Infrastructures, primer per motius de contingut i ara per qüestions de forma. Segons Riol, tal i com està redactat el PITC incompleix la llei de mobilitat i, fins i tot, altres normatives europees.
Des de l’Associació per la Promoció del Transport Públic consideren que aquests defectes de forma no són més que el reflex de grans defectes de fons i posen com a exemple el creixement incontrolat que preveu el pla, segons el seu criteri, que no té en compte les possibles limitacions de futur, com el canvi climàtic o la crisi energètica. Ricard Riol insisteix en què el pla fa una planificació d’infrastructures totalment insostenible apostant pel vehicle privat i desatenent les necessitats de transport públic.
Millores al servei de rodalies
Precisament, el transport públic ha estat en els darrers mesos i, fins i tot, en els darrers anys motiu de continues reivindicacions per part de la PTP i, en concret, sobre Rodalies Renfe. Pel que fa a la situació d’aquest servei, Ricard Riol creu que és evident l’esforç que la companyia està fent per dotar les línies de més trens i més recursos. Tot i així, continua havent-hi una mancança d’informació als usuaris i encara no s’ha establert cap mesura compensatòria per als viatgers que es veuen afectats pels retards.
Riol recorda que aquest dèficit del servei ja era evident al 2004, any en el que van aconseguir recollir 10 mil signatures que van ser lliurades a la Delegació del Govern a Catalunya i per les quals encara no han rebut resposta.
Des de la PTP anuncien que el proper divendres mantindran una reunió, després de sis anys, amb el gerent de rodalies Barcelona. En aquesta trobada sol·licitaran dades concretes sobre el pla de xoc que s’està duent a terme per solucionar els problemes de col·lapse que es produïen darrerament al servei i, a més, presentaran tot un seguit de propostes.
Ricard Riol constata que, fins ara, Renfe tenia tancades les seves portes a qualsevol possible conversa amb els agents socials. No obstant, sembla que aquesta actitud ha variat i, en aquests moments, es mostren més disposats a dialogar.