Un homenatge als errants i exiliats protagonitza el Cafè amb lletres de febrer
20 de febrer de 2020 a les 9:44El Cafè amb lletres del mes de febrer convida la Marta Marín-Dòmine, especialista en literatura testimonial i erudita en l'àmbit de la literatura sobre els camps de concentració, que ara publica la seva primera novel·la, Fugir era el més bell que teníem (Club Editor), una reflexió sobre com els records dels altres, fins i tot aquells que no hem viscut mai en pròpia pell, passen a ser els nostres i ens conformen. Marín-Dòmine acaba de guanyar amb aquesta obra el premi Amat Piniella que tenia com a finalistes a 'A l'amic escocès', de Maria Barbal; 'Sis dies d'agost', de Jordi Lara; i 'Per tenir casa cal guanyar una guerra', de Joan Margarit
Marta Marín-Dòmine aborda el passat del seu pare, Joaquim Marín (1924-2016), que es va exiliar dues vegades, la primera com a fill d'un militant anarquista durant la dictadura de Primo de Rivera i la segona com a combatent republicà una vegada acabada la Guerra Civil. L'autora creu que moltes vegades la memòria és un fet dolorós que cal mirar de biaix, perquè si la mires de cara pot fer molt de mal, més encara quan en el cas del llibre és la memòria d'un nen en uns temps terribles.
Més que parlar de l'exili, Marta Marín diu que amb el seu llibre ha volgut fer una apologia de la vida errant, en el que també vindria a ser un homenatge, que espera desenvolupar en un altre llibre, a tota una generació de militants anarquistes que estimaven la terra que trepitjaven sense haver de creure ni en Estats ni pàtries.
Marín-Dominè creu que és molt difícil transmetre amb paraules les sensacions lligades a una guerra i que no sempre la cultura ens salva de la barbàrie, ja que societats molts cultes han permès barbaritats i sovint és utilitzada com element diferenciador per fer-nos creure superiors als altres.
Marta Marín-Dominè i el seu llibre Fugir era el més bell que teníem protagonitzen el Cafè amb lletres d'aquest dijous 20 de febrer, a les 19 hores, a la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola.