Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Un llibre reivindica la figura d’Amàlia Alegre, iniciadora de la revolta de les...
Un llibre reivindica la figura d’Amàlia Alegre, iniciadora de la revolta de les dones de 1918 a Barcelona Imma Guillamón i Carmen Jiménez

Un llibre reivindica la figura d’Amàlia Alegre, iniciadora de la revolta de les dones de 1918 a Barcelona

27 de febrer de 2024 a les 10:43

Les cerdanyolenques Carmen Jiménez i Imma Guillamón han escrit Amàlia Alegre i la Revolta de les dones per reivindicar la figura de la seva besàvia, Amàlia Alegre, que va encapçalar la vaga de subsistències de 1918 a Barcelona. El llibre es presentarà divendres 1 de març, a les 19 hores, al MAC, en un acte organitzat per La Constància Factoria Cultural.

A les 10 del matí del 10 de gener de 1918, Amàlia Alegre, veïna del carrer de l’Om del Raval de Barcelona, penja un paper a la paret fent una crida a totes les dones del barri a marxar cap al Govern Civil per expressar el seu malestar davant els elevats preus dels aliments de primera necessitat, el carbó i els lloguers. Aquesta acció espontània es converteix en una revolta protagonitzada exclusivament per dones que durarà tres setmanes i acabarà amb la destitució del governador civil, la declaració de l’estat de guerra i l’admissió d’algunes de les demandes de les vaguistes.

 Les cosines Carmen Jiménez i Imma Guillamón havien escoltat parlar milers de vegades a la seva àvia Rafela de la seva mare, l’Amàlia Alegre, persona molt respectada al barri per la seva solidaritat i per haver encapçalat una revolta de dones. Sempre ho havien considerat històries familiars i de barri, sense donar-hi gaire importància, fins que un article de la Maite Campillo a Kaosenlared les va posar davant un moment històric sense precedents protagonitzat per la besàvia Amàlia. La Carmen Jiménez comença a indagar i descobrir la magnitud del fets i sent la necessitat de deixar-ho escrit per que la memòria de la besàvia no es perdi.

Més enllà de les fonts orals familiars, el llibre es basa en una rigorosa recerca històrica que es capbussa en la premsa de l’època, ja que no existeixen documents oficial que registrin aquella revolta. Una recerca que ha portat a fer corregir a l’Arxiu Nacional de Catalunya la referència de tres fotografies que constaven com a testimoni de la vaga de La Canadenca del 1919 quan són fotografies de la Revolta de les dones de 1918.

Algunes fonts sempre havien atribuït a l’Amàlia Alegre certa vinculació amb el Partit Republicà Radical de Lerroux, però les autores creuen que tant les fonts familiars com els articles de la premsa d’aquells dies permeten desmuntar aquesta asseveració, ja que fins i tot el marit d’Amàlia, treballador municipal en un Ajuntament governat pel Partit Radical, li demana abandonar la protesta per por a ser acomiadat.

Amàlia Alegre, que va patir falses acusacions d’acceptar suborns del governador civil, mai va reclamar el protagonisme d’iniciar aquella revolta, i malgrat perviure en cançons populars, va acabar condemnada a l’oblit, vivint en la pobresa fins a la seva mort el 30 de novembre de 1931. Imma Guillamón i Carmen Jiménez volen reivindicar el protagonisme de totes les dones que van fer seu l’espai públic i dediquen el llibre a les seves mares, “dones lluitadores que no callen davant la injustícia i són exemple d’amor incondicional”.

Responent a una sol·licitud de la família, l’11 de març de 2023 l’Ajuntament de Barcelona va col·locar una placa de memòria al carrer de l’Om en record de l’Amàlia Alegre i de la Revolta de les dones de gener de 1918.

Amàlia Alegre i la Revolta de les dones està editat per l’Associació Cultural el Raval - El Lokal i es pot adquirir a la botiga en línia de El Lokal.