Un nou Quadern de Recerca ens apropa a la història i l'arqueologia de l'església vella de Sant Martí
12 de novembre de 2009 a les 0:00
El treball, titulat 'L'església vella de Sant Martí. Història i arqueologia', se centra en un conjunt de ceràmiques trobades l'any 1992 però també fa una aproximació a la història de la parròquia i a la construcció de l'edifici.
L’església vella de Sant Martí. Història i Arqueologia és el títol del nou Quadern de Recerca que edita l’Ajuntament de Cerdanyola conjuntament amb el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest és el 5è volum d’una col·lecció que pretén donar a conèixer la història i el patrimoni artístic i arqueològic del municipi.
Aquest nou treball, coordinat per la tècnica de Patrimoni del consistori, Marta Argelaguès, i escrit per l’autora Eugènia Sitjes, se centra en el conjunt de ceràmiques del segle XVI i XVII que es van localitzar a la volta de sota del cor de l’església vella, tot i que també fa una aproximació a la història de la parròquia de Sant Martí i a la construcció de l’edifici.
Donada la temàtica del llibre, la presentació del Quadern de Recerca número 5 es feia coincidir ahir dimecres amb la celebració del dia de Sant Martí i amb la cloenda de les festes patronals. La carpa de la plaça de Sant Ramon era l’escenari escollit per celebrar l’acte al qual assistia el regidor de Gent Gran, Immigració, Solidaritat i Cooperació, Gustavo Arias; el vicerector de Transferència Social i Cultural de la UAB, Bonaventura Bassegoda; el president de la Comissió de Festes de la Tardor, Ramon Capella; una de les autores del quadern, Eugènia Sitjes; i la professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i col·laboradora del treball, Magda Mària.
El vicerector de l’Autònoma, Bonaventura Bassegoda, agraïa a l’Ajuntament de la ciutat el seu esforç per fer possible l’edició d’una col·lecció com aquesta en uns moments de crisi econòmica com els actuals. Segons Bassegoda, la cultura no ha de ser vista com a un luxe o com a una despesa més, sinó que ha de ser considerada com a una inversió a llarg termini ja que és una bona eina “per crear una consciència d’identitat entre les col·lectivitats”. En aquest sentit, des de la universitat felicitaven l’aposta ferma per la cultura que es manté des del consistori cerdanyolenc.
Un conjunt ceràmic suposa el punt de partida
El nou Quadern de Recerca parteix d’una troballa arqueològica que es va fer l’any 1992, un conjunt de ceràmiques que han permès conèixer molt millor la història de la parròquia de Sant Martí i de la que avui coneixem com a església vella. L’objectiu inicial, segons indica una de les autores, Eugènia Sitjes, era investigar i donar a conèixer només aquesta troballa però poc a poc es va considerar convenient contextualitzar-la i parlar de tot el conjunt i compendi artístic i històric que integren les ceràmiques i la pròpia església. És, per aquest motiu, que el llibres es divideix en dos grans blocs: un primer dedicat a la història i l’evolució de la parròquia i l’església de Sant Martí i un segon en el que s’estudien els materials ceràmics.
Eugènia Sitjes destacava la importància d’aquestes ceràmiques i convidava a tots els assistents a visitar la sala d’època moderna del Museu d’Història de Ca N’Ortadó en la que es poden veure algunes d’aquestes peces.
El Quadern de Recerca recull, d’altra banda, en forma d’annex, tres estudis especialitzats: La restauració de la ceràmica, fet pel restaurador José Ángel Montañés, La fossa comuna de la Guerra Civil Espanyola, fet per l’historiador Josep Lluis Negreira, i La construcció i característiques de l’edifici fet per la doctora Magda Mària. Precisament, Mària assenyalava ahir que l’esperit comú d’aquestes tres col·laboracions era destacar l’esforç realitzat de reconstrucció de les ceràmiques i de reconstrucció, en definitiva, de la nostra història.
La doctora i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya explicava que, tot i que l’edifici no és una peça arquitectònica de primer ordre, sí que, com a peça de conjunt, té un incalculable valor.
Tant Sitjes com Mària destacaven ahir durant l’acte l’enorme treball de coordinació i també de redacció fet per la tècnica de patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola, Marta Argelaguès.
L'Ajuntament destaca el treball dels autors i col·laboradors
D’altra banda, el president de la Comissió de Festes de la Tardor, Ramon Capella, es mostrava satisfet per que aquest acte de presentació, el del Quadern de Recerca, fos el que tanqués la festa que es dedica, precisament, al patró de la ciutat, Sant Martí.
Finalment, el regidor de Gent Gran, Immigració, Solidaritat i Cooperació, Gustavo Arias, explicava que la col·lecció dels Quaderns de Recerca van néixer l’any 2004 amb l’objectiu de donar a conèixer “els treballs de recerca científica inèdits que aborden la història, l’arqueologia i l’arquitectura de Cerdanyola”. Aquest nou volum, segons Arias, és un llibre multidisciplinar en el que han participat diversos especialistes i el seu mèrit, a més del contingut, és la col·laboració desinteressada de totes aquestes persones.
El llibre L’església vella de Sant Martí. Història i Arqueologia es podrà adquirir a partir d’ara a les llibreries de la ciutat i al Museu Ca n’Ortadó.