Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Un passeig pel teatre i la vida

Un passeig pel teatre i la vida

26 de març de 2012 a les 0:00

Cerdanyola s’ha adherit per primera vegada al Dia Mundial del Teatre, que es celebra el 27 de març, una iniciativa promoguda per l’Institut Internacional del Teatre l’any 1961 amb la idea d’ajudar a construir espais comuns i ponts de diàleg que facilitin la convivència a través d’una de les formes d’expressió més universals que existeixen.

La ciutat s’ha sumat per primer cop a la celebració mundial amb tot un seguit d’activitats realitzades durant el cap de setmana. L’Aula de Teatre de l’Ateneu ha coordinat la tasca de cinc companyies teatrals amateurs locals (Soterrània Teatre, el GAT, Vespres Literaris, Passi-ho bé Teatre i T-Atreves Teatro), per fer un recorregut per la vida i el teatre als jardins del Museu de Ca n’Ortadó.

Les cinc companyies va representar fragments d’obres que anaven des de l’Electra fins a les dones de García Lorca, passant per Molière, Txèkhov o Àngel Guimerà. Les petites escenes permetien a més fer un recorregut per diversos racons dels jardins de Ca n’Ortadó en un viatge que comença a la nit dels temps, al voltant d’una foguera on creix la flama del gest i l’embrió de la paraula. Un passeig de la mà dels avantpassats que encara ens acompanyen, i es que a Occident som fills i filles de Grècia.

Equipats amb coturns, túniques i màscares, lleugers d’escenografia, sortim al camí, topem amb l’església i compartim pa i poesia amb joglars i trovadors. El Renaixement posa l’ésser humà al centre del món, com a actor principal de la comèdia de la vida, mentre el teatre posa l’existència humana al centre de l’escenari de la mà de guionistes com Shakespeare, Lope, Calderón, Racine o Molière.

L’escenari teatral esdevé sovint reflex de l’escenari quotidià, però amb millors línies de diàleg gràcies a autors que saben captar l’essència de l’ànima humana, amb les seves grandeses i misèries, gràcies als quals la vida acaba sent una mala imitació de la ficció. Drama, comèdia, tragèdia...són part del vestuari i l’atrezzo d’aquesta obra que tots esperem acomiadar entre aplaudiments, fins que la realitat, no sempre agradable, treu el cap. Afortunadament, i seguint entre poetes, sempre ens queda la paraula.

Teatre a l'Ateneu

Dissabte es va representar al Teatre Ateneu l’última obra del sempre incorrecte i incòmode David Mamet, Razas, una aposta personal de Toni Cantó i Bernabé Rico que aborda temes com el racisme, els prejudicis socials o les llacunes del sistema judicial. El mateix Teatre Ateneu acollia la cita mensual amb Bambalina del darrer diumenge de cada mes, teatre familiar amb la companyia Clownx Teatre i el seu espectacle Desperta bruixeta.

A tots els actes programats es va fer lectura del manifest difós per l’Institut Internacional del Teatre, escrit per l’actor John Malkovich, per celebrar un dia que suposa també un reconeixement per a tots aquells que, amb la seva tasca, han fet possible que es pogués gaudir del teatre a Cerdanyola del Vallès. En aquest sentit cal destacar que enguany es compleixen els 30 anys de Bambalina i els 25 anys de l’Aula de Teatre de l’Ateneu.

Galeria d'imatges