Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

Un Ple light obre a mig gas el curs polític

Un Ple light obre a mig gas el curs polític

29 de setembre de 2023 a les 7:49

Una modificació presentada d’urgència pel govern per abordar el tanteig i retracte per adquirir un habitatge social, inversions en l’espai públic i la redacció de projectes urbanístics a les avingudes Primavera/Catalunya i La Farigola va ser el tema que més debat va aixecar en un Ple sense gaires qüestions de transcendència. El debat es va aixecar per la tramitació per via urgent del canvi al pressupost, no pel destí plantejat a les inversions.

La modificació es destinarà a l’adquisició d’un pis per destinar-lo a habitatge d’emergència social (74.921 €), a la redacció de projectes per a la reordenació de les avingudes de Primavera i de Catalunya entre els Quatre Cantons i la plaça de l’Estatut (64.485 €), per a millores d’accessibilitat als passos de vianants sobre la via del tren a La Farigola (30.000 €) i per al trasllat de la ZEM (Zona Esportiva Municipal) Montflorit al Centre Direccional (33.350 €), i també per a actuacions de pavimentació (35.257 €) i clavegueram (92.578 €) i una activitat a realitzar durant la Castanyada (14.000 €).

ERC (Íñigo Enterria), Guanyem (Ivan González), ECP (Pedro Arco) i Junts (Joan Sánchez) coincidien en la crítica a presentar per via d’urgència una qüestió que consideren important, però no urgent, i que arriba amb falta d’informació per als grups de l’oposició, que criticaven també per falta de planificació del govern.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, demanava disculpes per aquesta urgència però insistia en la importància dels temes a aprovar que eren compartits per la majoria del plenari.

Finalment, el punt es va aprovar sense cap vot en contra, però amb l’abstenció de la majoria de grups de l’oposició.

Habitatge

L'habitatge va protagonitzar també el torn de precs i preguntes i, en resposta al portaveu de Guanyem, Ivan González, la regidora d'Habitatge, Sonia Rodríguez, destacava la necessitat de donar una sortida a la demanda de la gent jove treballant amb el Parc de l'Alba per tenir una oferta en condicions d'habitatge protegit però també donar resposta a la gent que ho passa malament amb l'alt preu del lloguer i l'augment de les hipoteques i impulsar un parc d'habitatge per a emergència social, la declaració de zona de lloguer tens. Rodríguez, que anunciava la convocatòria de la Taula d'Habitatge en le sproperes setmanes, indica que es farà un contracte per tenir un cens d'habitatges buits que facilitin la possibilitat d'un conveni amb grans tenirdors -propietaris de més de cinc pisos- amb destí social.

González també preguntava per tremolors a pisos de La Clota a causa de les obres als antics terrenys d'Aiscondel per fer el centre logístic de Penguin Random House i la regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, explicava que ha estat així per l'ús simultani de dues màquines per fer la perforació dels fonaments i que ara s'ha reduït aquest ús a una sola màquina per evitar-ho.

L'etern debat dels REO i l'execució pressupostària

Altres dos temes econòmics repetien debat. D’una banda, la presentació de reconeixements d’obligacions, és a dir, el pagament de factures a proveïdors en temes en què el contracte està en tramitació. L’oposició criticaven que un pagament que consideren irregular i que en ocasions s’allarga a anys, mentre el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, insistia que s’han reduït molt i que serà molt difícil que desapareguin perquè és una fórmula que es dona a totes les administracions ja que els serveis s’han de prestar i de vegades la licitació del contracte va més lenta.

L’altra debat reiterat va ser el del termini d’execució del pressupost, especialment de les inversions, molt baix segons l’oposició, amb tendència a l’alça cada cop més gran segons el govern.

Ordenança de terrasses

La modificació de l’ordenança reguladora de les terrasses de bars i restaurants, per petició del gremi d’hostaleria i augmentant la superfície màxima de 100 m2 a 120 m2, va ser un altre tema destacat del debat plenari de setembre. El regidor d’Espai Públic, Óscar Pons, apunta que aquest canvi el motiva que en l’aprovació realitzada a inicis d’any no s’havien tingut en compte elements com jardineres o tendals i això reclama que s’ampliï la superfície màxima permesa.

Tres grups de l’oposició, ERC, Guanyem i ECP, van coincidir en la crítica a la realització d’aquesta ordenança de terrasses sense la participació del teixit veïnal de la ciutat ja que consideren que si bé els hostalers tenen dret a defensar els seus interessos i que les terrasses poden tenir un ús lúdic per part de la ciutadania, també suposa un aprofitament privat d’un espai públic que en ocasions pot generar problemes de convivència amb el veïnat.

Pons va destacar que l’ordenança és una eina viva i que pot estar subjecta a canvis i adaptacions per reclamacions veïnals, però el portaveu de Guanyem va considerar que aquesta possibilitat arriba tard i va augurar que aquesta participació del veïnat no es donarà en la resta del mandat per assolir aquests canvis.

Declaració institucional i mocions

En l’apartat de declaracions i mocions, el Ple aprovava, per unanimitat i sense debat, una declaració institucional per mostrar la seva solidaritat i suport al poble del Marroc i al poble de Líbia davant de les terribles catàstrofes naturals que han afectat aquests països i que, a més, fa extensiva aquesta solidaritat a totes les persones marroquines i líbies residents al nostre país.

En l’apartat de mocions, s’aprovava la proposta d’ERC per estudiar l’habilitació de vàters públics a Cerdanyola i les plantejades per ECP, una per garantir els drets de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i el reconeixement dels drets del personal auxiliar d’educació especial  -aquí ERC s'abstenia per considerar que el text no recull l'esforç de la Generalitat per augmentar docents i vetlladores i reduir ràtios-, i una segona moció de rebuig a les actituds sexistes i masclistes en l’àmbit esportiu, especialment arran de l'actuació de l'aleshores president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, després de la final del Mundial de futbol. En aquesta moció només votava en contra Vox amb crítiques d'Óscar Conde a les actuacions en relació a un tema judicialitzat com l’afer Rubiales mentre no es deroga la coneguda com Llei del Si és si. Des de Guanyem, Cristina Gallardo manifestava que l'actuació contra Jenni Hermoso és la punta de la piràmide d'una violència masclista que es pateix en els diferents mabits socials i la regidora d'ERC Isabel Cruz demanava que l'Ajuntament impulsi l'equitat i participació de les nens i dones en l'esport, mentre la regidora d'Igualtat i Feminisme, Andrea Borrego, remarcava que així es fa dins la politica d'actuació transversal per la igualtat i l'erradicació de les violències masclistes.

Vox presentava dues mocions al plenari, que van ser rebutjades pel Consisto,ri ja que només van tenir el suport del PP. Es tracta d’una moció per a millores del Barri 2000 de Serraperera, en què l’alcalde va dir que elements que es reclamaven com la retirada de pals de llum no depenen de l’Ajuntament i requereixen molta negociació amb les companyies elèctriques, i una altra per millorar la seguretat ciutadana, en què Carlos Cordón negava que Cerdanyola presentés alts índex de criminalitat com afirmava el regidor de Vox. L’alcalde destaca que Cerdanyola és una ciutat segura i que el número de delictes és inferior al de les poblacions del nostre entorn.

Finalment, la moció presentada per Junts i ERC de suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà va ser rebutjada. El regidor de Junts, Joan Sánchez, recordava la vinculació d’Escolà amb Cerdanyola ja que es fill d’Àngela Miquel, que va ser una de les primeres regidores de l’Ajuntament al 1979. A Guanyem s'abstenien en aquest punt per considerar que l'etapa de Buch a la conselleria d'Interior també va ser repressiva, "i ara sembla que ha descobert la represió quan li ha tocat a ell", indicava Ivan González.