Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Un recorregut pel llibre com obra d'art

Un recorregut pel llibre com obra d'art

11 de maig de 2012 a les 0:00

El llibre, com a forma d'expressió artística, és el protagonista de l'exposició "Passant pàgina. El llibre com a territori d’art” que s'inaugurava ahir al vespre al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC-Can Doménech). La mostra permet fer una evolució del llibre d'artista que com a concepte va néixer als anys 60 i també d'una petita història de l'art des d'aquell moment amb obres de Warhol, Tàpies o Guinovart, entre d'altres.

El concepte de llibre d'artista representa un salt perquè no és un volum que conté il.lustracions, sinó que està pensat com una obra d'art en si mateix. El llibre d'artista viu un moment de revifalla amb el treball d'artistes de l'era digital que volen utilitzar llibre en paper després que el fenomen creixés als anys 60 amb l'art pop, i la irrupció de les fotocòpies i l'autoedició.

Rocío Santacruz, comissària de l'exposició, insisteix en la plena vigència d'aquest fenomen tot i la irrupció de la cultura digital. Per a Santacruz, tot i l'aparició del llibre electrònic, el llibre d'artista en paper perdurarà perquè li dóna una riquesa única.

La mostra que s'exposa al MAC de Cerdanyola permet també assistir a un diàleg entre els artistes que van iniciar aquest fenòmen als Estats Units com Edward Ruscha i el grup Fluxus i els que practicaven aquest art a Catalunya a través de l'anomenat Grup de Treball. Òscar Guayabero, també comissari de la mostra, indica que això demostra que els artistes no tenen fronteres"".

Guayabero considera que la mostra permet fer un cop d'ull a una doble evolució artística: del concepte de llibre i d'una petita història de l'art des dels anys 60. Dietaris d'artistes com Pina Bausch, obres d'artistes catalans com Perejaume o Joan Brossa fins una vitrina de material cedit per cerdanyolencs amb peces d'artistes com Barceló formen part de l'exposició que es mantindrà oberta al MAC fins l'1 de juliol. Rocío Santacruz destaca que la mostra compta amb obres de gran valor que estan protegides per vitrines, però d'altres en què es convida al visitant a tocar-les.

En aquest sentit, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Montserrat Montiel, indica que l'exposició fa un maridatge de literatura i art plàstic, al temps que Gabriel Planella, coordinador de la itinerància de la mostra per part del departament de Cultura de la Generalitat, manifesta que és una exposició exquisida amb obres originals de tiratge força limitat.

El concepte del llibre d’artista neix l’any 1963, quan Edward Ruscha realitza la primera edició de “Twenty-six Gasoline Stations”. A partir de llavors, els artistes més avantguardistes decideixen servir-se del llibre com a instrument de ruptura amb l'art anterior, tot i la paradoxa de tractar-se d’un mitjà d'expressió artística tradicional.

La mostra fa així un recorregut per l'art contemporani a partir del llibre d'artista i les edicions d'autor dels principals creadors catalans i universals dels segles XX i XXI. L'exposició reuneix obres d'aquesta última dècada, especialment dels darrers cinc anys, i inclou referències claus a obres realitzades entre els anys 60 i 70.
 

Galeria d'imatges