Un recorregut per la història del vi per tancar 'La vinya i el vi a Collserola'
17 de juny de 2014 a les 16:06La xerrada 'El conreu de la vinya a l’antiguitat' i l’itinerari Cent anys comerciant amb vi a Cerdanyola del Vallès han tancat el programa 'La vinya i el vi a Collserola' que s’ha desenvolupat als 9 municipis de l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola.
L’arqueòleg de Gandesa, Rafael Jornet, va parlar als jardins del Museu de Ca n’Ortadó sobre El conreu i la vinya a l’antiguitat, acabant la seva intervenció amb un tast de vins a la romana. Jornet va fixar l’origen del vi al segle VII abans de Crist, "quan els ibers ja cultivaven la vinya i elaboraven vi per comerciar amb altres pobles de la Mediterrània". Jornet explica que la producció i elaboració del vi no ha variat gaire al llarg dels anys en allò essencial. Als orígens del consum del vi "hi ha tota una representació social, un ritus que en certa manera també s’ha mantingut al llarg de la història".
Els cosins Jaume i Joan Costa van guiar un itinerari commemoratiu dels 100 anys d’activitat comercial amb vi de la família Costa de Cerdanyola del Vallès. Un itinerari que seguia les passes d’en Pere Costa, que el 1908 va llogar una casa a l’antiga carretera de Sant Cugat, a l’actual Cal Xic Sereno, i que feia parades a l’actual celler de Can Costa i al carrer de Santa Maria, que en temps va ser un magatzem i on ara en Joan Costa ha reunit una interessant col·lecció d’eines relacionades amb la fabricació de botes de vi i altres eines del camp. El recorregut va acabar amb un tast de vins casolans.