Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Un tens Ple aprova la declaració de rebuig a l'aplicació del 155

Un tens Ple aprova la declaració de rebuig a l'aplicació del 155

25 d'octubre de 2017 a les 17:12

El Ple extraordinari celebrat aquest migdia ha aprovat dues declaracions institucionals, una contra l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i una altra contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. La sessió també ha comtat amb la presa de possessió de Laura Benseny com a regidora de l'Ajuntament.

Audios

25-10-2017 Víctor Francos (PSC)

25-10-2017 Ivan González (CompromisxC)

25-10-2017 Helena Solà (ERC)

25-10-2017 Pau Ortolà (C's)

25-10-2017 Josep Grau (PDeCAT)

25-10-2017 Maria Reina (ICV/EUiA)

En relació a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, el Ple de l'Ajuntament ha aprovat una declaració que manifesta el suport al govern i Parlament per "fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre", condemna "la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes" i finalment insta el govern espanyol "i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya".

PSC: "volem votar; com sempre, en unes eleccions amb garanties"

El portaveu del PSC, Víctor Francos, subratllava la seva oposició tant a l'actuació policial de l'1 d'octubre com a l'aplicació del 155, i feia una crida a votar en unes eleccions amb totes les garanties, cosa que, remarca, no va passar al referèndum de l'1-0. Francos insisteix que "les banderes sempre porten al conflicte" i assegura que la solució "no passa per cap dels dos extrems".

CompromísxC: "no siguin còmplices dels que volen vèncer per la força i no la raó"

Des del grup de govern, i com a nou portaveu municipal, Ivan González, destacava que l'actual situació política és producte d'un Estat immobilista durant 40 anys en qüestions territorials. Per al portaveu de CompromísxC, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució és una opció política dels que "volen vèncer per la força i no convèncer amb la justícia i la raó", però també remarca que pot tenir un efecte boomerang i suposar principi de la fi del marc constitucional actual. En aquest sentit, González destaca l'objectiu d'impulsar un procés constituent pacífic i inclusiu obert a tothom i per això demanava als regidors suport a la declaració, especialment al PSC, als que demanava "no ser còmplices dels que volen vèncer i no convèncer".

Aquesta intervenció irritava al portaveu socialista que recordava que molts afiliats del PSC ho són per tradició familiar, com és el seu cas amb un avi que va passar 14 anys en un camp de concentració i que "va ser ferit a Gandesa per defensar Catalunya i va lluitar contra molts catalans franquistes"· Francos insistia que "no som còmplices de ningú" i apuntava en relació al portaveu de Compromís que "jo no vinc aquí a dir-li que vostè és còmplice del major acte antidemocràtic des de la mort de Franco" a Catalunya , en referència a l'aprovació de les lleis del Referèndum i de Transitorietat al Parlament "saltant-se no el que diuen els malvados del PSOE, sinó el que diu l'Estatut votat pel poble de Catalunya".

ERC: "la millor resposta al 155 és la República"

Des d'ERC, la seva portaveu, Helena Solà, condemnava el que considera "un atac brutal" a l'autonomia en una decisió sense precedent. Solà remarca que a la voluntat de diàleg es respon amb repressió i assegura que "la resposta al 155 ha de ser la República catalana", que considera l'única garantia per millorar la vida de la ciutadania.

Solà confirmava l'anunciat ahir en aquest mitjà, que demà no assistiran al Ple municipal  per donar "inequívoc suport" al govern i el Parlament en el plenari sobre el 155.

C's: el 155 no liquida l'autonomia, la restableix"

Un article que, per a C's no liquida l'autonomia, sinó que la restableix. Pau Ortolà, portaveu del grup, afirma que la liquidació de l'autonomia es va produir en el Ple del Parlament del 6 i 7 de setembre. Ortolà destaca que l'aplicació del 155 són mesures emmarcades dins de l'ordenament jurídic democràtic, tot assegurant que totes les autoritats europees, ja siguin d'organismes de la Unió com d'estats com Alemanya, França o la mateixa Eslovènia, donen suport al govern espanyol i reclamen el compliment de la Constitució.

Ciutadans considera que les declaracions a debat són mocions plenes de dogmes nacionalistes i anunciava l'abandó de la sala de plens perquè no volien "participar d'aquest teatre". Ortolà anunciava que les dietes del Ple els destinaran a entitats del tercer sector de Cerdanyola.

PDeCAT: "converteixen Catalunya en un colònia, però ja no tenim por"

Molt contundent en el rebuig al 155 i en la crítica al govern del PP i a PSOE i C's era el portaveu del PDeCAT. Josep Grau assegura que "el país està en estat de setge", però remarca que "unit" davant una repressió desproporcionada. Per a Grau, l'aplicació del 155 és un "cop d'estat en tota regla" contra les institucions i els càrrecs elegits per la ciutadania, cos aque converteix "definitivament" Catalunya en una colònia "amb dret a l'autodeterminació". El portaveu del PDeCAT remarca que la ciutadania "ja no té por" i es defensarà pacíficament i obstinadament contra la voluntat d'esclafar les seves llibertats:

ICV/EUiA: "hem d'anar units i l'1-0 no va ser un referèndum garantista"    

La portaveu d'ICV/EUiA lamentava que no se la deixés incorporar una moció alternativa que considera més unitària "entre les diferents veus del catalanisme". Maria Reina mostra oposició al 155 perquè respon a una  concepció d'estat que separa, amb risc d'involució i que suposa un atemptat democràtic que no accepta la realitat plurinacional. ICV/EUiA, però, s'abstenia, per considerar que les votacions de l'1 d'octubre no van ser un referèndum garantista en base a unes lleis poc democràtiques:

Declaració sobre l'alliberament dels presidents d'Òmnium i l'ANC

El regidor no adscrit  va votar a favor, destacant el seu suport a les institucions catalanes, així com destacava el recolzament a la declaració per l'alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que considera il·legals.

En aquest sentit, la declaració exigeix la llibertat immediata dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural. El text denuncia la "persecució de la lliure expressió i del dret a decidir de les persones" per part d'un estat que "jutja les idees i empresona de forma il·legal". Igualment, es condemna "la manca de separació de poders a l'Estat espanyol", així com la "manipulació i coacció dels mitjans de comunicació" i demana a les institucions europees que "no continuïn donant l'esquena a Catalunya davant accions pròpies d'una dictadura".

La regidora de ComrpomisXC Laura Benseny remarcava que un procés positiu com el de la construcció de la república catalana no vol màrtirs ni persecució d'idees; des d'ERC, Íñigo Garcia de Enterria, remarcava que s'acusa de fets de sedició al que és llibertat d'expressió; el portaveu del PDeCAT -els regidors del qual portaven una samarreta demanant l'alliberament dels popularment coneguts com Jordis- qualificava la situació de "vergonya d'un país i d'un estat de dret" que demostra que es va amnistiar el Franquisme; i la portaveu d'ICV/EUiA denunciava que no són els únics presos polítics, recordant l'empresonament de sindicalistes.

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va insistir en aquest punt en què la "repressió no ha començat ara" i que Sánchez i Cuixart no són els primers presos per accions polítiques. 

En cap d'aquests dos punts va intervenir en el debat cap representant del PP. El seu portaveu, Manuel Buenaño, va preguntar si la sessió plenària ordinària prevista per demà, 26 d'octubre, es realitzarà, cosa a la que l'alcalde va respondre que la convocatòria només es podria desfer amb un acord de Junta de Portaveus que, en aquell moment, ningú havia demanat. 

Laura Benseny, nova regidora

D'altra banda, el plenari també ha servit per atorgar la credencial de regidora a Laura Benseny, que s'incorpora al grup de Compromís per Cerdanyola en substitució de Maurici Jaumandreu. Benseny es comprometia a treballar per la construcció de la República i d'una societat més justa des de l'Ajuntament.

Galeria d'imatges