Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Un terratrèmol de 2,5 de magnitud es percep a Cerdanyola
Un terratrèmol de 2,5 de magnitud es percep a Cerdanyola

Un terratrèmol de 2,5 de magnitud es percep a Cerdanyola

24 de maig de 2022 a les 14:20

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va detectar ahir a les 21.05 del vespre un terratrèmol amb epicentre al Baix Llobregat. El sisme es va percebre a la mateixa comarca on es va produir, a més del Barcelonès i diversos municipis del Vallès Occidental, com Cerdanyola.

El terratrèmol el va detectar el sistema automàtic de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); sistema que també localitza l’epicentre, calcula la magnitud i envia un missatge al sismòleg de guàrdia. És aquest sismòleg el que verifica els registres i ho comunica a protecció civil, seguint els passos seguir acordats en el Pla d’Emergències Sísmiques de Catalunya, el Pla Sismicat.

La cap de l’àrea de geofísica i sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Sara Figueras, indica que el terratrèmol d’ahir va ser molt feble però al produir-se en una capa terrestre molt superficial la seva percepció va ser més intensa. No obstant això, més enllà de la vibració i de l’ensurt no s’ha produït cap dany.

L'epicentre del sisme es va produir al Baix Llobregat, comarca on es va percebre significativament el moviment, així com al Barcelonès i diversos municipis del Vallès Occidental, com per exemple Cerdanyola. Sara Figueras explica que Cerdanyola es troba en una zona amb risc sísmic molt més moderat que en altres zones de Catalunya com poden ser els Pirineus. Al litoral, els terratrèmols són molt esporàdics i de magnituds baixes, tot i que es van produint alguns d’intensitats similars, com el registrat l’amy 2007, també al Baix Llobregat, amb una magnitud del 3,2.

Des de fa 20 anys que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya està fent estudis a nivell municipal dels moviments sísmics. Fruït d’aquest treball ha estat possible l’elaboració del Pla Sismicat que permet coordinar els recursos humans i materials per millorar la resposta davant emergències o risc greu.

Malgrat trobar-nos en una zona amb un risc sísmic baix, Sara Figueras explica que es podria arribar a percebre un terratrèmol d’intensitat més elevada procedent dels Pirineus. Per aquest motiu, sempre és important conèixer algunes mesures d’autoprotecció com posar-nos sota una taula, el llindar de la porta o al costat d’una paret mestre en cas de terratràmol, si estem al carrer allunyar-nos dels edificis, no agafar ascensors, etc...

Finalment, també és molt important està sempre pendents de les instruccions que ens arribin des de protecció civil.

 

Galeria d'imatges