Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Un tomàquet gegant com a símbol de la diversitat d'una llengua única
Un tomàquet gegant com a símbol de la diversitat d'una llengua única

Un tomàquet gegant com a símbol de la diversitat d'una llengua única

28 de gener de 2020 a les 8:01

La Plataforma per la Llengua plantarà aquest diumenge a Cerdanyola un gran tomàquet de 3 metres de diàmetre per difondre la campanya “Som 10 milions, som una llengua” que reivindica la unitat del català.

En aquesta campanya, el tomàquet serveix de símbol per mostrar la rica diversitat dialectal existent en la llengua catalana com un valor a preservar pels catalanoparlants d'arreu del domini lingüístic. Així, des de la Plataforma per la Llengua s’insisteix que totes les variants de la paraula tomàquet en els diferents parlars de la llengua catalana són legítimes “igual que totes les classes de tomàtiga fan de bon menjar: tomaca de poma, tomàtiga de pera, tomata de ramellet, tomàquet de cor de bou o pomata cherry”.

Així, el que a Cerdanyola coneixem majoritàriament com tomàquet pot prendre altres formes en altres indrets: tomàtiga és la forma que empren una part dels mallorquins, però també els ciutadellencs de Menorca o al sud del Principat d'Andorra. El mateix passa amb la forma tomàtic, que es troba a la part oriental de Menorca però també al Berguedà, al Solsonès o al Lluçanès. Tomata, Tomaca o Pomata són altres denominacions de la mateixa fruita.

L’entitat indica que un dels objectius d'aquesta campanya és aturar la fragmentació lingüística que practiquen algunes empreses i institucions, com el mateix govern d'Espanya, que presenta alguns dels seus webs en català i en valencià, com si fossin llengües diferents.

Un altre objectiu de la campanya “Som 10 milions, som una llengua” és sensibilitzar la població de les Illes Balears, el País Valencià, la Franja, Catalunya, Andorra, la Catalunya del Nord i l'Alguer “que, més enllà de les denominacions populars, tots compartim un mateix idioma, la llengua catalana, i que els intents secessionistes i la manca de coordinació política ens surten cars” a tota la ciutadania.

Segons dades de l’entitat,” només el 44,5 % de la ciutadania del Principat de Catalunya considera que el valencià, mallorquí i català són la mateixa llengua", mentre que el 51 % pensa que no. A més, indiquen, “el més alarmant d'aquestes dades és la clara tendència regressiva que presenten les noves generacions” ja que “com més joves, menys conscients són de la unitat lingüística”.

Els cerdanyolencs que ho vulguin podran donar el seu suport aquest diumenge a les reivindicacions que fa la plataforma en el marc d’aquesta campanya i es podrà adquirir marxandatge i participar en un joc que té com a objectiu conèixer quines són les diferents variants de la paraula tomàquet arreu del territori.

La plantada del tomàquet gegant serà a la plaça de l’Abat Oliba, a les 11 hores d’aquest diumenge 2 de febrer.