Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Una Diada d’aposta per la diversitat, la defensa de la llengua i la protecció de...

Una Diada d’aposta per la diversitat, la defensa de la llengua i la protecció dels serveis públics

12 de setembre de 2023 a les 10:40

La tradicional ofrena floral d’entitats, associacions, partits i institucions al monòlit de les Quatre Barres, a la plaça Onze de Setembre, centrava les activitats de la Diada Nacional de Catalunya a Cerdanyola amb intervencions que apostaven per la diversitat, la defensa de la llengua i la protecció dels serveis públics.

Un minut de silenci en memòria de les víctimes del terratrèmol del Marroc obria l’acte institucional de celebració de la Diada a l’ombra de l’emblemàtica Alzina de Cordelles donant pas a la interpretació del Cant de la Senyera per part de la coral de l’Agrupació Musical de Cerdanyola i el Pilar d’Honor dels Castellers de Cerdanyola amb l’anxaneta desplegant la bandera de Catalunya.

Els Martinets van ser, precisament, els encarregats d’obrir les ofrenes florals d’entitats i associacions que va tancar la institucional de l’Ajuntament portada per representants dels grups municipals, amb excepció de PP i Vox, que no van participar. L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destacava la importància d’una Diada plural que respon a la diversitat de la ciutat i del país:

Reivindicacions veïnals

La Comissió de Festes de Sant Martí, el Club d’Esports de Muntanya, el Cerdanyola Club de Futbol, l’Agrupació Sardanista, la Penya Blaugrana Jove, l’Agrupació Musical, el Cerdanyola Club d’Hoquei-La Flama Verda, la Casa de Andalucía, Aspadi, l’escola Escaladei o el sindicat CCOO van ser algunes de les entitats que van realitzar la seva ofrena floral, a l’igual que les associacions de veïns de Banús, Serraperera, Montflorit, Canaletes, Turonet, Bellaterra, Turó de Sant Pau i Les Fontetes que feien una intervenció conjunta recordant el tarannà reivindicatiu de la Diada per reclamar la defensa dels serveis públics. Les entitats veïnals posen l’accent en la millora de la sanitat pública amb reivindicacions com l’hospital Ernest Lluch, un Centre d’Assistència Primària a la nova urbanització del sector Santa Teresa i fins que no entri en funcionament la reobertura de tots els serveis al CAP Fontetes i la instal·lació d’un consultori a Bellaterra.

Altres entitats que van fer intervencions van ser la Plataforma en Defensa de la Llengua reivindicant l’ús del català en tots els àmbits socials; el Consell per la República insistint que no renunciaran a la independència perquè és necessari “per la pervivència” de Catalunya;  l’Assemblea Nacional Catalana reclamant que l’aposta per la independència requereix de negociació, “però també de confrontació”; o Debat Constituent, recordant els versos de Martí i Pol “via fora!, que tot està per fer i tot és possible”.

Posicionament dels partits

La majoria de partits polítics i grups municipals també van realitzar la seva ofrena floral -posteriorment van assistir a l’acte celebrat a Bellaterra-. El Partit dels Socialistes es mostra esperançat en la capacitat de Catalunya d’assolir un futur millor i el seu portaveu municipal, David González, es mostra convençut que “haurà superat les ferides, retrobat la convivència, reduït les desigualtats i generat una prosperitat compartida”.  

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya, Albert Turon aposta per construir la República en una Catalunya independent que tindrà els recursos necessaris -al no patir espoli fiscal, indica- per assolir uns serveis públics de qualitat, incloent-hi els equipaments sanitaris reclamats per les associacions de veïns de Cerdanyola. Turon explica que s'ha de construir una República "radicalment democràtica, socialment justa, econòmicament pròspera, feminista, territorialment equilibrada i mediambientalment sostenible".

Guanyem Cerdanyola també aposta per la independència i la seva portaveu a l’acte, Anna Montfort, remarcava que s’assolirà per la mobilització de la classe treballadora, “qui més té a guanyar i menys a perdre”, amb prioritat en els drets universals com l'habitatge, la sanitat, l'educació o el treball. 

En Comú Podem manifesta l’aposta pel dret a decidir, però el seu portaveu municipal Pedro Arco reclama molt especialment la necessitat de protegir els serveis públics i impulsar polítiques socials ambicioses en aspectes com l’habitatge perquè “els drets nacionals només avançaran si ho fan els drets socials”.

Junts per Cerdanyola també feia la seva ofrena floral amb la seva presidenta, Àngels Guimerà, que denunciava una repressió ferotge del moviment independentista, destacant la fermesa de mantenir l’objectiu de la independència que només s’assolirà amb unitat i mobilitzant-se, sense defallir per assolir una República “forta, plena, justa i feminista”.

Sumar també va participar en la tradicional ofrena floral dels partits polítics de la ciutat.

L’acte va finalitzar amb la ballada de sardanes amb la participació de l’Agrupació Musical i de l’Agrupació Sardanista.

Galeria d'imatges