Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Una exposició fotogràfica denúncia a la biblioteca l’explotació del treball infa...
Una exposició fotogràfica denúncia a la biblioteca l’explotació del treball infantil

Una exposició fotogràfica denúncia a la biblioteca l’explotació del treball infantil

20 de febrer de 2009 a les 0:00

La biblioteca Ca n’Altimira de Cerdanyola exposa una mostra fotogràfica contra l’explotació laboral infantil a Bangladesh que ha muntat la Fundació Intervida. L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania en contra del treball infantil i s’acompanya de la projecció del documental Antes de crecer que mostra aquesta explotació laboral en aquest país asiàtic, on més de 2’5 milions de nens són obligats a treballar en condicions duríssimes i amb salaris baixos. L’exposició la visitaran unes 6.000 persones fins el dia 28 de febrer.

El 44 percent de la població de Bangladesh viu amb menys d’un dòlar diari. L’èxode massiu a les ciutats empitjora la situació de les famílies. Més de 2’5 milions de nens són explotats laboralment. Treballen en condicions duríssimes, les mateixes que si fossin adults, en tot tipus d’indústries pesades, des del tèxtil a la metal·lúrgica, tot i que el treball infantil estigui prohibit per llei.

L’escolarització universal seria una de les solucions imprescindibles per acabar amb aquesta explotació, tal i com va passar a Europa en segles passats. Diverses ONG’s, entre elles la Fundació Intervida, han posat en marxa diferents iniciatives educatives en el país per impulsar aquesta escolarització.

La conscienciació de la nostra societat sobre aquesta terrible realitat i la necessitat d’actuar per remediar-la és l’objectiu de la campanya Do it yourself que impulsa la Fundació Intervida i dins de la qual s’ha muntat una exposició de denúncia amb fotografies de José Alfonso a la biblioteca Ca n’Altimira. De manera paral·lela, la biblioteca ofereix una selecció de llibres relacionats amb l’explotació laboral infantil, entre ells Vidas explotadas, una iniciativa de la pròpia ONG. La biblioteca també acull la projecció del documental Antes de crecer realitzat per Intervida al temps que el pròxim 21 d’abril es representarà al teatre Ateneu l’obra Mercat del nen treballadors, espectacle amb guió i direcció de Joan Riera, director del departament de participació ciutadana de la Fundació Intervida.

Riera indica que la campanya vol llençar un missatge de sensibilització "sense melodrames ni excessiva duresa", però amb forta càrrega de conscienciació social que impulsi canvis en aquesta situació. Així, Riera es mostra partidari de la creació d’un segell internacional que garanteixi que un producte no s’ha manufacturat amb treball infantil i l’aposta per l’escolarització com a mesura contra l’explotació laborals, però també com a element de millora de l’alimentació i la salut infantil. La Fundació Intervida ha intentat arribar a acords amb empresaris i famílies de Bangladesh per escolaritzar 52 nens durant 2 anys per alfabetitzar els infants, però també donar formació laboral.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, Consol Pla, destaca la importància que centenars de cerdanyolencs vegin diàriament les fotografies exposades, però molt especialment els nens i joves que passen cada dia per la biblioteca i que seran així conscients de la situació que pateixen milions de nens al món.

La campanya Do it yourself compta també amb una samarreta contra el treball infantil, el disseny de la qual s’ha triat entre més de 1.000 propostes presentades per internet.

Galeria d'imatges