Una exposició a l'Ateneu ensenya un passat per no oblidar
3 de març de 2015 a les 13:32L'exposició "Memòria Democràtica a Tarragona. Un passat per no oblidar", organitzada per l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), s’inagurava divendres i es pot veure a la sala d’exposicions de l’Ateneu fins al 15 de març.
Audios
03-03-2015 Montserrat Giné
03-03-2015 Montserrat Montiel
Reparar traumes familiars silenciats i dignificar la memòria de les víctimes de la repressió franquista són els principals objectius de l’exposició Memòria Democràtica a Tarragona. Un passat per no oblidar que s’inagurava divendres i que es pot veure a la sala d’exposicions de l’Ateneu fins al 15 de març.
La mostra, organitzada per l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), pretén ser un espai molt sintetitzat per explicar el que va intentar ser la II República Espanyola, el que va legislar i les respostes repressores en l’àmbit legislatiu i, sobretot, contra les persones, que van produir-se per la revolta militar feixista que la va enderrocar.
Així, diferents plafons mostren els inicis de la II República, com s’arriba a la Guerra Civil, el començament del genocidi, cartes de comiat dels detinguts a les seves famílies, imatges de la senyalització de diferents espais de memòria i les cares de la repressió, amb una part de les fotografies de les 771 persones que van morir a Tarragona de 1939 a 1948, víctimes de la repressió franquista. També hi ha un espai per recordar la sortida a l’exili i unes vitrines amb objectes personals cedits per familiars de les víctimes.
Un deure i una obligació
La presidenta de l’entitat organitzadora, Montserrat Giné, néta d’afusellat del franquisme, indica que la recuperació de la memòria històrica “és un deure que tenim i una obligació que no es pot oblidar” ja que els hi devem a les víctimes, com a mínim, la reparació de la memòria que s’ha volgut oblidar durant els anys de la dictadura, on només existia un bàndol, i també durant la Transició quan es va fer una amnistia i, de nou, va imperar el silenci sense reconèixer tota la repressió.
L’exposició neix de la necessitat de l’entitat de recuperar i dignificar l’espai on estaven enterrats els seus familiars. A més, coincidint amb el 75è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil van voler sintetitzar, en una mostra àgil i per a tothom, el que va significar per a ells “el començament del genocidi i de la repressió ferotge i indiscriminada amb l’únic objectiu d’aniquilar als opositors”.
Acabat aquest període d’exposició per diferents localitats de Tarragona, han volgut portar-la fora per explicar “una part de la nostra història que es va forçar molt a oblidar”. Per això, insisteix Giné, “són els néts els que agafen el testimoni d’aquest silenci i comencen a investigar en aquest període” perquè, segons remarca, “és important saber d’on venim i el que va passar per construir un nou país, per dignificar-los a ells, dignificar la nostra història i poder avançar cap endavant
La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, destaca que l’exposició serveix perfectament per a tots els llocs de la geografia catalana on es va patir repressió franquista. Per a Montiel, tot el treball de la memòria històrica té una part molt important: la reparació de les greus injustícies comeses que han estat silenciades durant dècades. La regidora destaca que aquesta mostra coincideix en el temps amb la que es pot veure a ca n’Oliver sobre la TransicIó, una època en la que tampoc hi va haver reparació.
Tres xerrades-col·loqui
En el marc de l’exposició es programaran tres xerrades-col·loqui sobre temes relacionats amb la repressió del Franquisme. Així, aquest dimecres 4 de març, Felipe Moreno, víctima de presumptes tortures comeses per l’exinspector de la policia franquista Antonio González Pacheco, conegut com a “Billy el Niño”, parlarà de la querella argentina contra els crims de la dictadura franquista. López és un dels querellants en aquest cas.
Montserrat Giné abordarà el divendres 6 de març la recuperació de la memòria democràtica a Tarragona entre els anys 1939 i 1948.
Finalment, el veí de Cerdanyola Josep Viana, membre de l’associació organitzadora, farà una xerrada el dimecres 11 de març per abordar dades significatives de la preparació i realització de la insurrecció militar que va ocasionar la Guerra Civil Espanyola. Les tres xerrades es faran a l’Ateneu a les 19.30 hores.