Una festa celebra avui els 20 anys de la Vila Universitària
30 de maig de 2013 a les 14:05La Vila Universitària de la UAB, el conjunt residencial més gran de tot l’Estat espanyol en un campus universitari, amb 811 apartaments i 2.324 llits, celebra aquest curs els 20 anys des de la seva creació. La celebració al llarg de tot el curs culmina avui amb la Festa dels 20 Anys de la Vila, un espai de retrobament amb els residents i els ex-residents, a la Carpa de Sant Cugat.
La Vila Universitària de la UAB va ser inaugurada el curs 1992-93 -després d’allotjar personal dels JJOO de Barcelona’92-, ha acollit al llarg d’aquests anys un total de 40.000 estudiants i professors, procedents de diferents parts de Catalunya, de l'Estat espanyol i de la resta del món. Dissenyada per l’arquitecte Boixadé i Margarit, va nèixer amb una capacitat inicial de 594 apartaments i 1.890 places, ocupant 100.00 m2 de superfície urbanitzada, i 10.500 m2 de superfície enjardinada. Actualment, segons informen des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és "la residència més gran ubicada en un campus universitari" de tot l’Estat espanyol. Durant els darrers 6 anys s’ha dut a terme una renovació total dels apartaments de Vila 1, reformant de nou les cuines, banys i mobiliari dels 594 habitatges.
L’any 2008 la Vila Universitària va ampliar la seva oferta residencial construint l’edifici “Vila 2”, amb el que els seus responsables van voler fer un "nou concepte de residència universitària" destinada a estudiants de tercer cicle i professors visitants i que comptava amb 217 apartaments dobles i amb una capacitat per a 434 persones. El projecte, dissenyat per Eduard Bru, va ser premiat a la “XI Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo” per la innovació tipològica i funcional, i la integració de tècniques bioclimàtiques en l’espai domèstic.
La Vila Universitària de la UAB gairebé sempre ha tingut una demanda superior a l’oferta. Des de la UAB indiquen que per aquest motiu s’han adjudicat les places en funció, per ordre, dels següents criteris: resultats acadèmics, llunyania del domicili de l’estudiant, criteris econòmics i criteris familiars, sobretot germans que visquin a la Vila.
El volum total dels residents a la Vila Universitària durant els seus 20 anys ha estat d’unes 40.000 persones, distribuïts de la següent manera:
-Estudiants de grau 30.000,
-Estudiants Erasmus i programes d’intercanvi 4.500
-Estudiants de Tercer cicle 3.200
-Professors visitants 2.600
Al llarg d’aquests 20 anys els residents han estat en un 65% dones, i en un 35%, homes. La procedència dels residents ha estat en un 50,6% de Catalunya, en un 7,4% de les Illes Balears, en un 22,8% de la resta d’Espanya, en un 9,9% de la resta d’Europa i en un 9,3% de la resta del món. Segons les enquestes realitzades al llarg d'aquests 20 anys, els dos punts més forts per decidir residir al recinte són la proximitat amb les universitats així com l’ambient 100% universitari.
D'altra banda, els estudis realitzats per l’Oficina d’Estudis de la Vila, indiquen que els estudiants que hi viuen tenen un rendiment acadèmic superior als de la resta d'alumnes de la UAB amb un 10% més d’assignatures superades entre residents i no residents.
Els apartaments amb que compta la Vila estan totalment moblats i equipats, gaudeixen de connexió a la xarxa telefònica i accés a WIFI. Hi ha quatre tipus de vivendes, ja que poden ser per a 1-2, 2, 4 o 5 persones, amb habitacions individuals i/o dobles. La superfície dels habitatges va dels 40 m2 fins als 101 m2. L’apartament més sol·licitat és l’habitació individual de l’apartament de 5 persones, que costa 281 euros/mes. Els preus dels habitatges oscil.len entre els 220 euros/mes fins als 532 euros/mes, a banda del cost que suposa el consums de llum i aigua a part.
Vila Universitària SL destaca que el complexe compta "amb serveis com ara la recollida selectiva de residus, el manteniment de les zones ajardinades, correus, piscina, camp de futbol, pista de voley-platja i de futvoley, servei de seguretat les 24 hores i atenció sanitària". A la Vila hi ha també supermercat, bugaderia-tintoreria, autoescola, quiosc i cafeteries, entre d’altres.
Quan els residents habituals no hi són presents, a l’estiu, la Vila s’omple amb participants en els campus internacionals d’estiu, com l’Study Abroad, de congressistes, grups esportius i visitants individuals. A més, el recinte ha estat seu de grans trobades com el Campionat del Mon de Tir, la Conferència Mundial de la SIDA o el Congrés de la Mediterrània, entre d’altres.
En aquest sentit recentment ha iniciat el projecte “Vila’s Hostel” amb l'objectiu de rendibilitzar al màxim les seves instal.lacions comercialitzant els apartaments quan aquests queden buits a partir de l’1 de juliol,. Així, es lloguen els llits dels habitatges a un preu d'alberg juvenil, una opció d’allotjament molt demanada a nivell europeu.
Pel que fa a les activitats i col.lectius comunitaris, l’any 1999 va nèixer el Club de residents, que dinamitza l’activitat extraacadèmica organitzant actes lúdics, culturals i esportius. Al club hi van néixer programes com el Gat Moix, que s’encarrega del control de la colònia felina de la Vila, el Programa d’acollida d’estudiants internacionals, el Campionat de Futbol o cursos de dansa i teatre.