Una setmana per eliminar estigmes en la salut mental
6 d'octubre de 2016 a les 8:39Visibilitzar la malaltia mental per eliminar estigmes i allunyar l'exclusió social és un dels principals objectius de la Setmana de la Salut Mental que, per primera vegada, es commemorarà a Cerdanyola del 10 al 26 d'octubre. Art, esport i comunicació es combinen en una programa d'activitats amb debats que busquen trencar tabús sobre temes com els abusos sexuals infantils o el suïcidi.
Una de cada quatre persones patirà al llarg de la seva vida una malaltia mental. A Catalunya, l'any vinent patirà un d'aquests trastorns l'11% de les dones i el 6'9% dels homes. Són dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de les autoritats sanitàries catalanes. Un estudi elaborat per investigadors de la UAB i Spora Energies determina que un 80,1% de les persones amb trastorn ha estat discriminada per raó de salut mental i un 54,9% és discriminat bastant o molt freqüentment.
Aquestes dades són algunes de les que descriuen la situació de la malaltia mental a Catalunya, afeccions massa vegades amagades que necessiten de normalització en nostra societat. Aquest és l'objectiu de la Setmana de la Salut Mental de Cerdanyola que s'inicia aquest dilluns, 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental amb la participació de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Activament, la Fundació Vicki Bernadet, Desprès del Suïcidi-Associació de Supervivents i Ràdio Nikosia.
La regidora de Promoció de la Salut, Elvi Vila, remarca la importància de "no amagar ni estigmatitzar, sinó visibilitzar" els temes de salut mental. Vila indica que "tots estem exposats" a patir en algun moment un trastorn mental i recorda que hi ha molts factors del dia a dia, el nostre estil de vida i costums o aspectes laborals que afecten la nostra salut emocional. Vila apunta que les estadístiques oficials subratllen aquests fets i destaca que els joves són un col·lectiu especialment afectat. Per a la regidora, les dades, però, no han d'alarmar, sinó que han de fer que es visibilitzi la situació per evitar estigmatitzacions.
El doctor Joan Alvaròs, adjunt a la direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica que l'estigmatització va lligada a l'exclusió social i per això s'ha d'afrontar de forma comunitària per generar una societat més tolerant.
En aquest sentit, activitats plantejades al programa de la Setmana de la Salut Mental de Cerdanyola busquen aquesta socialització amb iniciatives com la jornada esportiva "Activa't per la Salut Mental" que tancarà el programa el 26 d'octubre al pavelló de can Xarau o l'exposició La mirada de l'altre, que l'obrirà el dia 10 a la Biblioteca Central. Aquesta mostra és el resultat d'un projecte de col·laboració entre artistes locals i persones amb malalties mentals greus als quan s'ha facilitat l'expressió artística i, a través d'ella, mostrar emocions i sentir-se inclosos.
Rosa Garcia, vocal de l'associació Activament, indica que altres de les activitats previstes plantegen xerrades i debats per trencar tabús. Garcia apunta que entre els factors negatius que afecten la salut mental de les persones hi ha aspectes com l'existència d'abusos sexuals a la infància, molt més abundants dels que es creu habitualment. Rosa Garcia explica que les estadístiques indiquen que arriben al 17% de la població.
El dimarts 11 d'octubre, una taula rodona abordarà la detecció de l'abús sexual infantil amb la presència de Vicki Bernadet i Pilar Polo, de la Fundació Vicki Bernadet. Serà a la Biblioteca Central a les 17.30 hores, la mateixa hora a la que el dijous 13 d'octubre s'abordarà la problemàtica del suïcidi. Rosa Garcia desvetlla que cada any 80.000 persones intenten suïcidar-se a Espanya i que 4.000 moriran per aquesta causa, la primera a Catalunya entre els 15 i els 30 anys.
Altres iniciatives del programa són l'emissió d'un espai de Ràdio Nikòsia, que, amb la col·laboració de Cerdanyola Ràdio, farà en directe un programa radiofònic al Pla de les Alzines, divendres, 14 d'octubre, d'11 a 12.30 hores.
Totes aquestes activitats s'emmarquen en un programa que l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, considera que han de formar part d'un treball diari de normalització de la diversitat "perquè totes les persones som diferents". Per a Escolà, aquest treball diari ha de servir per construir justícia social i una ciutat on tothom tingui el seu espai.
Programa d'actes: · Exposició de les obres del Projecte: “La Mirada de l’Altre” Dilluns 10 d’Octubre, a les 17h, a la Sala Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola. Parelles d’acompanyament artístics, amb l’Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola. Dins del Pla de Serveis Individualitzat, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Amb la participació del Servei Municipal de Cultura, el Servei Municipal de Promoció de la Salut i ActivaMent Catalunya Associació. |