Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Una vintena d'autors de Cerdanyola firmaran llibres per Sant Jordi
Una vintena d'autors de Cerdanyola firmaran llibres per Sant Jordi

Una vintena d'autors de Cerdanyola firmaran llibres per Sant Jordi

18 d'abril de 2023 a les 10:21

Una vintena d’autors de Cerdanyola, de gèneres, estils i trajectòries diverses, participaran a la festa de Sant Jordi firmant exemplars dels seus últims llibres a la plaça de Francesc Layret: Carme Alerm, Luis Ezquerra, Josep Fatjó, Homaira Luna, Isa Martos, Isidre Grau, Eva Esther Pérez, Danny Romero, Miquel Sánchez, Joan Todó, Annabel Alcaraz, Carme Cabús, Anna Pallejà, Carmen Alcolea, Tessa Barlo, Esperança Castell, Emilio Cazorla i Maria Victòria Lovaina.

De 10 a 12 hores

La parada de signatures d’autors de Cerdanyola l’obriran a les 10 del matí Carme Alerm, Luis Ezquerra, Josep Fatjó, Homaira Luna i Isa Martos.

Carme Alerm firmarà exemplars d’A sota veu. Relats en femení (editorial Stomberg), onze històries actuals que en alguns casos miren cap al passat, cap a la guerra i la postguerra; en d’altres, s’expliquen les inquietuds i problemes d’una actualitat preocupant per a les joves. A sota veu relata com les dones han hagut d’expressar-se durant segles, des del silenci imposat com una mordassa, en una societat que dictava el paper que aquestes havien de tenir a la història i, per tant, durant la vida quotidiana.

Luis Ezquerra vindrà a la plaça Francesc Layret amb Las cárceles de Lucía (Editorial Caligrama) sota el braç, una novel·la negra, que aborda la cruesa de la lluita pel poder i explora la difícil relació entre una mare i una filla i que té a Cerdanyola com un dels seus escenaris principals. Lucía obre la novel·la a la presó per haver matat al seu marit que l’enganyava. Ha viscut a la presó oblidada per la seva mare, Pepa, dura i freda, una política que viu per acumular poder. Lucía, una líder natural que pot ser dura, però també tendra, ha viscut sempre l’absència de la mare. Ara vol recuperar el seu fill, Pep, i la mare vol utilitzar-la en el seu joc polític per conquerir el poder.

Josep Fatjó presenta Històries de la lluna (Norfeu), quatre relats que ens apropen a la realitat de l’ésser humà: a la vida i la mort; a l’amor i el desamor; a la pau i la guerra. Cada una d’elles s’emmarca en un escenari natural diferent, amb el qual els protagonistes s’hi troben íntimament lligats. A través del bosc, la muntanya, el mar i el desert, ens endinsem en el món dels personatges.

Homaira Luna arriba amb Todo lo que nos pasó antes de la boda de Lucifer, una novel·la que s’endinsa en la comèdia per analitzar què li passa a Sara quan arriba la notícia del casament de la seva germana Raquel, amb qui manté una difícil relació de rivalitat (d’aquí el Lucifer del títol).

Isa Martos serà la darrera autora d’aquest primer torn de signatures i ho farà firmant dues novel·le,s les dues publicades per Aliar Ediciones. Pedacitos de tí viatja entre el passat i el present per traslladar el lector a episodis comuns, vivències compartides i anècdotes que mostren com la relació entre mare i filla s'enforteix a través del record compartit. A més, aquesta emotiva història ret homenatge a totes aquelles dones de la generació del 29 —i posteriors— que van haver d'emigrar d'Andalusia a Catalunya, deixant enrere la vida, la família i les arrels per trobar-se amb una cosa desconeguda i iniciar un nou camí. L’altra novel·la, ¿Jugamos a magas?, ressegueix un personatge, el de Laura, alter ego de l’autor ja a un ¿Jugamos a princesas? precedent on es relataven les vivències d’una dona sotmesa pel patriarcat en els anys durs del franquisme i que malgrat tots els entrebancs lluita per estimar-se i respectar-se. Ara, Martos aprofundeix en el relat sobre la mort, el dol i un món màgic on podrem veure que la vida va més enllà del que veiem, existint un món paral·lel on recolzar-nos per ser millors persones.

 De 12 a 14 hores

Al segon torn, de 12 a 14 hores, Isidre Grau, Eva Esther Pérez, Danny Romero i Miquel Sánchez seran els autors protagonistes.

Isidre Grau retrata a Ciutadà Canalda (Editorial Trípode) l'ascens i caiguda d'un empresari de la construcció, un d'aquells protagonistes de la transformació de les ciutats metropolitanes, capbussant-se en els seus aspectes humans i descobrint els peus de fang que tenen molts poderosos que mirem com en contrapicat. El periodista de Montcerdà Eloi Boada rep l’encàrrec de fer una biografia del constructor Romà Canalda, un dels homes claus en la transformació de Montcerdà de petit poble de pagesia de vinya i estiueig a una ciutat metropolitana. La família vol una hagiografia dels èxits empresarials de Canalda, però les converses entre el constructor, paraplègic a causa d’un greu accident de cotxe, i el periodista van molt més enllà. Aquestes converses introdueixen al lector en els orígens de l’empresari de Montcerdà i descobrim que una persona és molt més que una trajectòria pública i empresarial, amb secrets i febleses, però que, al cap i a la fi, Romà Canalda és un home apassionat i contradictori, "algú que no mereix l’oblit", segons indica la novel·la.

Eva Esther Pérez arriba a aquest Sant Jordi amb dos llibres. Redención (Editorial Círculo Rojo) és la segona novel·la d’aventures del cicle Océanos de sangre i segueix les peripècies de Catalina a la Sevilla i els oceans del segle XVI. També una dona és protagonista en la segona novel·la que presenta Eva Esther Pérez Vázquez. La mujer con la mirada de Halcón (Editorial Azur) segueix les aventures de Josefina de Medina i Hernández en una narració d’època, romàntica i aventurera.

Danny Romero arriba a Sant Jordi amb La primavera que no fue (Nueva Estrella), amb suggeridores il·lustracions del Marc López, és un llibre de relats molt lliures escrits simplement per passar-ho bé i allunyar les incerteses, i relats sobre totes les sensacions que genera la pandèmia, sempre partint de situacions que resulten properes al lector.

Canviant de gènere, Miquel Sánchez presenta dos llibres aquest Sant Jordi. Vinyoli, de Begur el vers, recull de poemes inspirat en els estius beguerencs de Joan Vinyoli. El llibre, publicat per Editorial Tripode, està format per quaranta-tres poemes i un breu assaig d’investigació personal sobre les estades del poeta a Begur. El volum entrellaça moltes disciplines diferents com la poesia, la narrativa, la biografia, la història, la geografia, la topografia, l’antropologia i la sociologia. El segon poemari, en aquest cas coescrit amb Elisa Riera. El Montsant: pedra i poesia' ofereix 72 imatges dels pobles del Montsant, a les pàgines senars del llibre, mentre que els 61 poemes s’han maquetat a les pàgines parells. Els pobles que envolten la muntanya del Montsant es troben representats per una selecció de fotografies de tots ells: Siurana, Cornudella de Montsant, Poboleda, la Morera, Escaladei, la Vilella Baixa, Cabacés, la Bisbal de Falset, Margalef, Ulldemolins i Albarca. També hi ha una nodrida representació de fonts, rius i cingleres.

De 16 a 18 hores

Ja per la tarda, entre les 16 i les 18 hores, será el torn de Joan Todó, Annabel Alcaraz, Carme Cabús, i Anna Pallejà.

Joan Todó presenta tot un Premi de la Crítica de poesía 2022, La vista als dits (LaBreu Edicions), recull tota la poesia de Todó i està compost per dos poemaris revisats, Los fòssils al ras, i El fàstic que us cega, i dos d’inèdits fins ara, La vista als dits i Cartes mortes. El jurat destacava al veredicte l’obra d’un poeta “tocat per la singularitat i el segell d’una personalitat expressiva viva i desbordant”.

Annabel Alcaraz presenta dues novel·les de gènere fantàstic. Viatoris, la otra Puerta, és una història de viatges en el temps amb una protagonista juvenil, Marta, una adolescent de 17 anys, que de la Salamanca natal viatjarà a l’Edat Mitjana, a la colònia grega d’Empúries, als temps d’Alejandro Magno o al concert dels Beatles a la Monumental de Barcelona. Cosas que pasan és un llibre que vol veure la part divertida de la vida relatant anècdotes i vivència, moltes autobiogràfiques, i que l’autora presenta com un llibre per fer uns riures fàcils.

Carme Cabús ha donat a conèixer uns 300 relats i més de 2.000 poemes a través del seu bloc Miralls d’aigua (https://mirallsdaigua.wordpress.com/). Ara n’ha seleccionat poc més d’un miler i els ha editat en set llibres que els agrupa per temàtiques. Dos d’ells són amb els que arriba al Sant Jordi de Cerdanyola: La teva veu de festa i Soc una tal dona.

El XIII Premi Caterina Albert de Narrativa Breu per a Joves, va guardonar en l’última edició a  Anna Pallejà amb Tres missatges per oblidar-te (Servei de Publicacions de la UAB) , relat sobre el qual el jurat destaca que és una manera profunda i curosa de descriure, amb “una veu directa i sincera”, una relació tòxica, al temps que ressalta també la seva honestedat “a l’hora d’aproximar-se al ressentiment, la por i el perdó”. L’autora subratlla la importància que es premiï un relat que aborda aquesta problemàtica ja que “hi ha tantes dones ficades en relacions tòxiques que cal fer texts de denúncia i que es llegeixin per fer un pas endavant” en la nostra societat.

De 18 a 20 hores

L’últim torn de signatures serà el de 18 a 20 hores amb Carmen Alcolea, Tessa Barlo, Esperança Castell, Emilio Cazorla i Maria Victòria Lovaina.

La professora de literatura de l’Institut Gorgs Carmen Alcolea presentarà a l’estand de signatures d’autors locals la seva primera novel·la, Llámame Casandra (editorial Maluma), narració que explica la història de Lola, una dona tradicional amb una vida feliç fins que, en un accident, el seu marit queda paraplègic, al mateix temps que queda al descobert una infidelitat seva.  Els valors de Lola impedeixen que l’abandoni, però no sap si pot perdonar la relliscada al seu marit.

Tessa Barlo, pseudònim darrera el que s’amaga (poc) Maite Barceló, arriba a aquest Sant Jordi amb dues novel·les. A la primera tres amigues de la infància es retroben molts anys després quan les seves vides han canviat tant com han canviat les seves personalitats. Són tres dones molt diferents, amb problemes diferents, però que comparteixen un destí que es resol a El cim de les bruixes. La segona novel·la és un relat policíac amb un protagonista ben especial: el comissari Borràs. Experiència mal aplicada ressegueix dos cassos a la nostra ciutat, un atracament a Cerdanyola i el descobriment d’un cadàver a Collserola.

La poesia d’Esperança Castell estarà present amb El dring dels sentits. Itinerari poètic i vital (Editorial Trípode) on l’autora ofereix tota una trajectòria vital d’experiències i opinions que aniran bastint la recreació literària del seu propi jo. Un jo poètic que anirà creixent a partir de cada instant vital i de cada mirada transparent i despullada del seu món interior, on vida i obra s’intueixen i es juxtaposen

Emilio Cazorla presenta La sombra del pecado (Printcolor), llibre que aborda la part fosca i tenebrosa de la sexualitat i explora els aspectes menys visibles i més nocius, que l’autor considera que, com a societat, sovint s’ignoren o passen desapercebuts, des de la pederàstia a l’explotació de persones.

Maria Victòria Lovaina porta a aquest Sant Jordi La solitud del pianista (Roca Editorial), novel”la on es combinen l’amor per la música i especialment pel piano, els secrets ocults de dues famílies, un assassinat comès fa dècades i la història convulsa i apassionant de la magnètica Barcelona durant el segle XX. La novel·la ressegueix la història de Mikhaïl Carreras Pascal, pianista com el seu avi Vador, i del bessavi Sindo, assassinat en el que és un secret a la família des de fa 60 anys, sis dècades en què les famílies Carreras i Pascal i la ciutat han viscut una història apassionant.